Expomera > Tips & Trix > Liten grafisk ordlista

Liten grafisk ordlista

Har du också svårt för att hålla reda på alla ord och förkortningar för att kunna förstå vad det är vi egentligen pratar om? Vi har samlat de vanligaste uttrycken och förkortningarna i en grafisk ordlista så att du kan få lite hjälp på traven. Saknar du en förklaring eller en förkortning i listan, maila gärna till oss så ska vi se om vi kan förklara det på ett lättfattligt sätt här.

VEKTOR / PIXLAR

En pixel är en bildpunkt som visas på skärmen. Ju fler pixlar en bild har, desto högre upplösning, bättre kvalitet har bilden. För att visas på skärm eller tryckas i storformat räcker 72 dpi, för tryck i mindre format som t ex visitkort, broschyrer etc ska filen helst ha 300 dpi. Lika avgörande som dpi är filens faktiska storlek, d v s skala 1:1. Vektoriserad grafik är istället en bild som baseras på matematiska ekvationer / kurvor. Det gör att man kan skala om bilden utan att den tappar kvalitet. Detta är viktigt för t ex logotyper och textobjekt.

Allmän rekommenderad upplösning för trycksaker är 300 dpi. För flyers/folders krävs en minsta upplösning på 300 dpi. För storformat så som banderoller eller rollups krävs minst 72 dpi. Lägre upplösning ger sämre resultat vid tryck.

DPI ELLER PPI

Dots per inch eller punkter per inch. Samma sak, två språk. Enkelt sagt, antalet punkter en bild är uppbyggd av.

Dator med glasögon - DPI eller PPI

FILFORMAT

Filformat som vi föredrar i första hand är PDF, EPS eller Jpg/Jpeg (minst 150 dpi). Andra gångbara filformat är t ex PSD/AI (Photoshop- och Illustratororiginal samt INDD (InDesignoriginal).

Bästa filformat för trycksaksoriginal är en högupplöst PDF-fil då denna är oberoende av vilken platform man använder. All grafik är inbakad i PDF-dokumentet och typsnitt kan inkluderas.

PDF-inställningar

PDF-filer måste vara kompatibla med ISO PDF/X 1:a 2001 standard. Typsnitt ska inkluderas eller konverteras till banor.

Utfall

I de fall ditt original har utfallande bilder rekommenderas ett minsta utfall på 3mm. Läs mer om hur du lägger till utfall här

Layout och ritning

CMYK, RGB OCH PMS

Vad är skillnaden mellan RGB och CMYK? Enkelt sagt är RGB för webben och CMYK samt PMS är för tryck. När du skapar en fil för tryck, undvik att blanda färgsystem, blanda t ex inte CMYK och RGB.

RGB står för Red, Green och Blue. CMYK står för Cyan, Magenta, Yellow och Kobolt. PMS står för Pantone Matching System.

CMYK

Svart färg i tryckfiler ställs in enligt CMYK-värde: C:0, M:0, Y:0, K:100 för text och mindre objekt. Svarta plattor/svart bakgrund ställs in enligt CMYK-värde: C:100, M:100, Y:100, K:100. Färger som används vid återgivning i skärmar kan skilja sig från resultatet i tryck

PMS/Pantone

PMS/Pantone anges enligt färgskala för respektive materialyta. För storformat så som banderoller, vepor, backdrops, beachflaggor och rollups gäller Coated-skalan (C). För obestruket papper så som kuvert gäller Uncoated-skalan (U).

OLIKA PROGRAM

Illustrator – Ritprogram för vektorgrafik
Photoshop – Program för bildhantering, bildredigering
InDesign – Layoutprogram för att ta fram tryckfiler / originalfiler.

Tryckfil / originalfil – två olika namn för den fil som vi utgår ifrån när vi trycker på din produkt. Här kan du läsa om hur du skapar en egen tryckfil.

Grafisk ordlista – förkortningar

  • PDF – Portable Document Format. Bra filformat för allt tryckt material. Filerna blir oftast mindre tunga och kan innehålla vektoriserad grafik
  • PNG – Ett format för digitala bilder. Används när du t ex ska ha bilder på en hemsida.
  • JPG / JPEG – Digitalt format för bilder, oftast foton.
  • EPS – Encapsulated Post Script. Vanligt format för t ex logotyper.
  • TIFF – TIFF är egentligen fotot rätt upp och ner. Inga krussiduller, bara fotot. Alla program kan läsa det, både på Macintosh och Windows.

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp?

Klicka på stjärnan för att betygsätta denna artikel

Genomsnitt: 5 | Röster: 3