Vepor

Vepor

Snygga och starka vepor som ser till att du exponeras ordentligt! Våra vepor håller ett lågt pris samtidigt om de trycks med ett högkvalitativt tryck. Du får både hög kvalité och lång livslängd hos oss. Välj bland flera olika material och valfria mått.

Beställ vepor för tryck direkt online eller ta del av vår expertis!

Det är superenkelt att beställa en vepa hos oss på Expofy! Om du vet vad du vill ha behöver du enbart ange mått, val av material, efterbehandling och ladda upp den färdiga designen. Om du inte vet exakt vad du vill ha är du självklart välkommen att kontakta oss för rådgivning.

När du skapar ett original eller tryckfil till din vepa kan du använda hela ytan av vepans mått. Originalet ska vara lika stort som det angivna måttet du beställt. Glöm dock inte att lägga till utfall. Utfall är viktigt att lägga till då detta ser till vepans tryck går ända ut från kant till kant.

Eftersom vepor ofta trycks i ett större format är det viktigt att inte hålla ditt motiv allt för litet. Håll det enkelt och koncist. Det blir lättare att snabbt kunna läsa av ditt budskap. Är du osäker på hur du tar fram ett original har vi flera bra guider som du kan läsa. Här är två stycken som hjälper dig på vägen: ”Så skapar du en tryckfil” och ”Lägg till utfall i din design”.

Vi som jobbar på Expofy är experter på vepor och finns alltid här för att hjälpa dig! Dyker det upp några frågor så finns vi här för att besvara dem. Kontakta oss på 0771 – 75 35 00 eller maila oss på info@expofy.se

Stor reklamvepa utanför kungsmässans entré

Reklamvepor för effektiv skyltning

Tack vare sitt breda användningsområde gör vepor sig extra effektiva som skyltning för just reklam. Reklamvepor är billiga att trycka samtidigt som de håller en mycket hög kvalité. Det blir både kostnadseffektivt samtidigt som du enkelt når ut med ditt budskap till en större publik. Reklamvepor går ofta att se utplacerade på fasader i städer och på handelscentrum. Här kan budskapet variera men kan vara allt från lansering av nya produkter till profilering av ett varumärke.

Varför just reklamvepor är ett så bra verktyg för marknadsföring är att du kan i jämförelse med en skylt göra betydligt större motiv för ett betydligt lägre pris. En reklamvepa går att göra upp emot 5 m i ett stycke utan att behöva göra en skarv. Du får dock lika fint resultat om din vepa skulle bli skarvad!

Mässa och event

Att skapa ett helhetskoncept för ett evenemang eller mässa kan vara en utmaning. Att man ska ha plats för broschyrer och ett bord är kanske självklart. Men för att bygga upp en helhets känsla kring ditt varumärke och koncept kan det krävas att du gör mer än så. Beroende på budget och tid så kan mycket variera i vad man faktiskt kan göra.

Har du en låg budget och samtidigt dåligt med tid är reklamvepor ett mycket bra alternativ. Reklamvepor är inte klassat som något ”sämre alternativ” utan de är bra för att de är så enkla att hantera och snabba att få levererade. Hos oss hittar du flertalet olika reklamvepor med eget tryck och som alla går att anpassa efter helt valfria mått. Du har även möjligheten att välja mellan flera olika efterbehandlingar så att upphängningen blir så lätt som möjligt. Det absolut vanligaste valen för en reklamvepa är att välja stickad polyester i 215g och kardborre som efterbehandling.

Mässvägg gjord av en vepa i stickad polyester

Byggnad och konstruktion

Reklamvepor för användning på byggnader och konstruktioner är mycket populärt för att lyfta upp exempelvis en fasad under renovering eller för att snygga upp en byggarbetsplats. Reklamvepor är även populära som displaymaterial på större byggställningar som då kan placeras vid till exempel en motorled. Perfekt när du vill nå ut med ett större budskap för en verksamhet som ligger nära intill en avfart eller en högtrafikerad väg. Många väljer just reklamvepor som alternativ till skyltning då de har ett lågt pris och mycket lång hållbarhet.

Att placera en vepa på byggnad eller konstruktion ger dig även möjligheten till att göra ett större motiv. Här får du chansen att verkligen synas så se till att håll ditt budskap enkelt. Ju mer information du tar med ju svårare blir det att läsa av det.

När du placerar en reklamvepa på byggnad, konstruktion eller byggställning så är det viktigt att se över om du behöver bygglov för att montera din vepa. Detta kan se olika ut i landet och därför rekommenderar vi att du tar kontakt med stadsbyggnadskontoret i din kommun innan du monterar din vepa. Vi finns även här för rådgivning så undrar du något kring montering, efterbehandling eller material så kan du kontakta oss på info@expofy.se eller 0771 – 75 35 00

Massiv vepa på fasad i Göteborg

Vägg och butik

Reklamvepor är vanligt att man använder för utomhusmiljöer. Men en reklamvepa går lika bra att använda inomhus och är populärt att se på väggar i butiker, kontor och restauranger. Eftersom det finns ett brett urval av efterbehandling så kan du göra en riktigt snygg och professionell uppsättning på vägg.

Detta kan lyfta upp omgivningen och du kan enkelt marknadsföra nya produkter, budskap eller bara lyfta fram vackra fotografier. Vi trycker alla våra reklamvepor med ett högkvalitativt tryck och det går att trycka allt från enklare texter och mönster till fullskaliga fotografier.

Informativ vepa i stickad polyester på Göteborgs centralstation

Fördelarna med att använda en vepa med tryck

En vepa ger exponering till ett bra pris

Att vepor har sin största fördel i dess låga pris har nog inte många missat. Men det gör det till det perfekta valet när du är i behov av en skylt när budgeten är lite lägre. Här får du en betydligt större vepa än vad du får om du skulle producera en skylt i samma format.

Vepan är enkel att hantera

Vepor är idag en av de lättaste expoprodukterna att hantera på marknaden tack vare att de är så snabba att montera upp och ner. Vepor har även ett brett urval av efterbehandlingar vilket gör det möjligt att placera en vepa nästan var som helst. Ofta så ser du vepor placerade på byggställningar, staket och fasader. Men självklart så går de lika bra att använda en vepa inomhus för dekor och kontorsmiljö.

Vepor har en lång livslängd

Vepor har både ett lågt pris och är mycket kostnadseffektiva. Men eftersom en vepa konstant utsätts för olika väder som vind, sol och regn så kommer dessa att påverka livslängden på din vepa. Men om du väljer rätt material för just dina förutsättningar kommer din vepa att få en längre livslängd och förhoppningsvis hålla i flera år framöver.

Inga begränsningar

Att vepor har sina fördelar med att vara anpassningsbara till både inomhus- och utomhusmiljö gör att vepor nästintill inte har några begränsningar. Vepor går därför att se i massvis med miljöer såsom inredning på kontor och hotell, fasader, byggplatser, mässor och evenemang, som backdrops på konserter eller på köpcentrum. Du behöver inte heller oroa dig för att en vepa i större format inte kommer gå att trycka. Vi har tryckt massor med vepor i jätteformat. Den största vepan vi gjort i ett stycke var hela 400 kvm.

Vepor utomhus & inomhus

Att välja rätt sorts vepa för rätt typ av miljö och plats kan vara en svår utmaning om man inte har någon erfarenhet sedan tidigare. Det finns ett flertal olika material där alla har sin unika funktion. Därför gäller det att välja just rätt material för ditt val av placering. En vepa är otroligt påverkad av vind och väder och därför gäller det att du gör rätt från början innan du placerar ut din vepa.

För att gör det lättare vid rätt val av vepa har vi delat upp våra vepor i de mest vanliga produktkategorierna. Här finns utvalda material och efterbehandlingar som passar bra till den valda typen av vepa. Materialen är även anpassade för såväl utomhus- som inomhusanvändning. Saknar du ett material eller vill ha en större valmöjlighet kan du välja produkterna ”tygvepa” eller ”vepa i pvc”. Här finns ett bredare utbud av material att välja mellan jämfört med om du väljer exempelvis ”backdrop”.

Se gärna vår materialguide för mer information om material, eller kontakta oss direkt via telefon eller mail.

Vilket material ska jag välja?

Med vårt breda sortiment av material kan det ibland kännas lite svårt att välja rätt material till just din vepa. Men alla våra material har sin unika funktion och det är viktigt att välja rätt så att din vepa får en lång livslängd. Så innan du köper en vepa kan det vara bra att läsa på lite om de olika materialen så att du väljer rätt. Men vill du istället få rådgivning ifrån oss har vi flera duktiga specialister på vepor som kan hjälpa dig ta fram rätt material.

Men för att göra saken lite lättare är våra vepor indelade i flera olika produkter. På så vis kan du välja den produkt som passar dig bäst. Här är materialen utvalda efter användningsområdet vilket gör att urvalet av material blir betydligt färre.

Trots produktindelningen finns det flera material att välja emellan under varje produkt. Är du tveksam rekommenderar vi att du väljer ett av de vanligaste materialen i rullistan. Bland de vanligaste materialen för vepor hittar du Stickad polyester, Frontlit och Mesh.

Tyg – Stickad polyester

Stickad polyester är ett av de mest använda materialen bland vepor och är mycket populärt materialval. Det är kanske inte så konstigt då stickad polyester är mycket slitstarkt och har en fin färgåtergivning. Det är perfekt för inomhusanvändning och är ett populärt valt till mässor, event, butik eller som backdrop.

Vid utomhusanvändning är stickad polyester inte det optimala valet men det fungerar, som alla tygmaterial suger det dock upp vatten vid regn men i gengäld torkar det upp fort. Stickad polyester är ett av de mest prisvärda materialen och ett mycket hållbart alternativ. Så när du trycker din vepa med stickad polyester får du en billig vepa utan att hålla tillbaka på kvalitén.

Fördelar/nackdelar: 

  • + Prisvärt och hållbart material som är vanligast för inomhusbruk
  • + Fantastisk bild- och färgåtergivning
  •  Inte lika vädertåligt som PVC alternativen

Vepa i Stickad polyester

Frontlit

Tillskillnad från stickad polyester så är Frontlit ett av de mest valda materialen för vepor placerade utomhus. Frontlit ett extra slitstarkt material som klarar av de flesta väderförhållanden. Det ger den en längre livslängd och gör Frontlit till ett mycket konstadseffektivt och ett billigt alternativ vid tryck av vepa.

Ett annan stark anledning till att välja just Frontlit är att vid större produktioner går det att göra en vepa i upp till 5 m i ett helt stycke. Vid större mått kommer materialet att skarvas men ger fortfarande ett lika fint resultat som utan skarv. Frontlit vepor ses därför ofta placerade på byggställningar, byggstaket och husfasader. Tänk dock på att Frontlit varken släpper igenom regn eller vind. Så se till att placera din vepa där vinden inte kommer åt för lätt. Annars finns risken att din vepa blåser sönder.

Fördelar/nackdelar: 

  • + Slitstarkt material för utomhusbruk
  • + Mycket bra bild- och färgåtergivning
  •  Tungt, vind- och vattentätt – kräver rätt plats och uppsättning

Vepa i Frontlit

Mesh

Mesh är precis som Frontlit ett mycket välanvänd material för utomhusvepor. Till skillnad från Frontlit så har Mesh en massa små hål över hela materialet. En så kallad perforerad konstruktion. Detta gör det möjligt att placera en vepa med Mesh där vinden blåser då vinden lättare kan passera igenom, materialet släpper igenom ca 20% av vinden.

Det minskar inte bara risken för att vepan ska blåsa sönder utan ser även till att inget välter omkull. Din vepa kommer även få en betydligt lägre vikt då Mesh är ett lättare material än Frontlit. Meshvepor är vanliga att se hos företag i byggbranschen och placeras på både byggställningar, byggstaket och husfasader.

Fördelar/nackdelar: 

  • + Prisvärt och hållbart material för utomhusbruk
  • + Släpper igenom vinden
  •  Inte lika bra bild- och färgåtergivning som tät PVC/frontlit

Vepa i mesh

Varför är det så viktigt att välja rätt material?

Det är A och O att välja rätt material till din vepa och det är viktigt att tänka på hur det kan påverka upplevelsen av ditt motiv. Därför kan det vara bra att tänka på dessa tre punkter vid val av material.

Ökad livslängd till din banderoll

Håll din vepa levande längre

Självklart vill de flesta att när de köper en vepa att den håller så länge som möjligt. Valet av material är starkt påverkat av denna faktor och därför bör du anpassa det efter miljön. Ska du placera din vepa inomhus behöver du inte tänka på att den tar stryk av någon yttre påverkan utan det är när du placerar vepan utomhus som du bör tänka ett steg längre.

När du placerar en vepa utomhus kan det vara smart att välja ett material som är PVC behandlat. Det gör att vepan klarar sig bättre från vind, regn och sol. Mycket bättre än andra material skulle göra. Så vill du att din vepa klarar sig över en längre tid, se till att välja rätt material. Då behöver du inte byta ut din vepa lika ofta.

Väders påverkan på din banderoll

Påverkan av väder

En vepa behöver för det första ha rätt materialval för att klara av olika typer av väder. Men det är också viktigt att du ser till att placera din vepa på rätt plats också. Materialval och placering går helt enkelt hand i hand.

För att förklara närmare kan vi ta ett exempel. Säg att du placerar en vepa på en fasad eller byggställning där vinden kommer åt från sidan. Det gör att vepan slår i vinden. Då är det viktigt att du valt ett material där vinden delvis kan passera igenom, som materialet Mesh – Nät PVC. Om vinden inte kan passera igenom vepan så riskerar den att blåsa sönder. Skulle du istället placera vepan på ett staket är det mycket stor chans att staketet välter om vinden inte kan passera igenom.

Belysning av banderoll

Ljusinsläpp

Om du skall täcka en yta med din vepa exempelvis en fasad eller en vägg i en butik är det viktigt att tänka på materialets transparens. Skall fasadvepan sättas framför ett fönster och du vill kunna se ut? Ja då är det Mesh – Nät PVC du skall välja. Skall det helt täckas över så är det Frontlit – Tät PVC som du skall använda. Viktigt att veta då är att på kvällen när  ljuset är tänt inne i fastigheten kommer man från utsidan att kunna se ljuset tränga igenom på bägge dessa material då de inte blockerar bort ljus.

Vill man undvika detta skall man välja ett blockerande material såsom Blockout PVC istället. För mässväggar bör du tänka liknande. En 215g Stickad polyester blir toppen på en slät butiksvägg men sitter det ett fönster mitt i väggen måste du välja en 250g Blackback polyester som helt blockerar bort ljuset.

Vilken efterbehandling ska jag välja?

För att underlätta vid upphängning av vepor har vi sett till att ha ett brett sortiment av efterbehandlingar. Här krävs det en del erfarenhet och kunskap att välja rätt men nedan listar vi de vanligaste valen av efterbehandlingar. Vill du läsa mer om våra efterbehandlingar hittar du en fullmatad artikel om det här ”Efterbehandling för vepa”

Öljetter och kantförstärkning

Det kanske populäraste och inte minst vanligaste valet av efterbehandling är öljetter. För att öljetterna ska hålla extra bra mot yttre påverkan har vepan fått en förstärkt kant sydd alternativt svetsad runt om hela vepan. Det ger både en starkare stomme samt att vepan får en längre livslängd. Öljetterna slås ned i kantförstärkningen med jämna mellanrum där du kan välja med att få de varje meter eller varje 50 cm. För upphängning trär du enkelt in en lina, band eller rep genom öljetterna.

Öljetter - efterbehandling på banderoll

Kederband

Efter öljetter är det kederband som är bland de vanligaste efterbehandlingarna. Dock har keder en helt annan funktion än vad öljetterna har. Kederbandet är ett så kallat kantband med en silikonkärna. Denna syns sedan fast vid vepans kant, vanligtvis i över och nederkant. För att hänga upp vepan behöver du montera fast kederprofiler. Det är i kederprofilen som du sedan hänger fast vepan med kederband i.  Kederband är ett av de bästa alternativen när du tryckt en vepa i lite större format. Detta då du lättare kan sträcka ut och ge din vepa en snygg och jämn upphängning. För att se till att vepa bli så sträckt som möjligt kan du ta hjälp av pumpspännare i nederkant, räkna med en pumpspännare per meter kederprofil.

Kederband - efterbehandling på banderoll

Kardborre

Kardborre är det bästa alternativet när du vill ha en lite enklare och snabbare lösning för montering. Kardborrens mjuka del sys fast på vepans baksida och den hårda levereras metervis separat. Eftersom den hårda baksidan har en självhäftande baksida gör det möjligt att klistra upp den hårda sidan på en vägg. Därefter kan du enkelt montera upp den mjuka sidan av kardborren som är fastsydd på vepans baksida. Detta är ett populärt val av efterbehandling när du ska placera en vepa på exempelvis mässa och kontor.

Kardborre - efterbehandling på banderoll

Sydd kanal

Det kanske enklaste valet av de alla är att få en färdigsydd kanal runt din vepas kant. Välj om du vill ha det runt alla kanter eller kanske bara över och underkant. I kanalen kan du sedan trä igenom exempelvis ett rör eller stav.

Sydd kanal - efterbehandling på banderoll