Expomera > Så fungerar det > Efterbehandling vepor

Efterbehandling vepor

När du beställer en vepa eller banderoll online finns möjligheten att beställa tillbehör och efterbehandling. Dessa är till för att göra monteringen och upphängningen så bra som möjligt. I grunden handlar det om hur du vill att kanterna på vepan eller banderoller ska se ut och fungera. 

Att en vepa eller banderoll är uppsatta, spända och fixerade på rätt sätt är nästan lika viktigt som själva produkten. En dåligt monterad vepa eller banderoll riskerar att dra ner helheten på hela budskapet, eller till och med ditt företag i stort. Välj därför tillbehör och efterbehandling med omsorg. Olika användningsområden kräver olika tillbehör och efterbehandlingar, så hör gärna med ditt tryckeri för att få till det rätt. 

Här går vi igenom några av de vanligaste efterbehandlingarna i branschen, från kantförstärkning och öljetter till rörkanaler och snäpplister.

Öljetter och kantförstärkning

Öljetter i kombination med kantförstärkning är absolut vanligaste typen av efterbehandling av vepor och banderoller i alla material och storlekar.

En kantförstärkning görs antingen genom att vika materialet dubbelt i kanterna, eller genom att sy eller svetsa fast ett ca 40 mm brett kantband runt om på baksidan av vepan eller banderollen. På det sättet får hela ytan en starkare stomme och håller bättre.

I kantförstärkningarna slår man sedan i öljetter med jämnt avstånd emellan. En öljett är en hålförstärkning av metall eller annat hårt material. I vårt svenska klimat är öljetter av rostfritt stål att föredra. Genom öljetten drar man sedan snören eller linor för att hänga upp och fästa vepan eller banderollen. Öljetter används inte bara för vepor och banderoller utan finns inom en mängd olika områden, från skor och kläder till tält, presenningar och båtsegel.

Ett annat vanligt tillbehör i denna kategori är banderollsnoddar. Dessa fördelar vindens påverkan på öljetterna och minskar påfrestningen på vepan eller banderollen. Banderollsnoddar säljs styckvis och finns i flera storlekar, vanligtvis 15 cm eller 25 cm. Man kan också välja att spänna upp vepan med ett elastiskt snöre.

Tänk på

Storleken och typ av öljett påverkar vepan eller banderollens hållbarhet, så här är det viktigt att inte ha för små öljetter med stora avstånd emellan. Tumregeln är ju större öljetter och kortare avstånd, desto längre livslängd. För mindre vepor inomhus räcker en håldiameter på ca 10-12 mm medan för större vepor rekommenderas en kraftig öljett med håldiameter på minst 15-25 mm.

Öljetter - efterbehandling på vepor

Kederband/silikonkeder

Kederband eller silikonkeder är en annan vanlig typ av efterbehandling för vepor och banderoller.

Här syr man på ett kantband med en inneliggande silikonkärna som har en diameter på mellan 5,5 – 10 mm. Kederbandet träs in i en kederprofil av aluminium som man sedan monterar upp på den vägg eller ställning som vepan eller banderollen ska sitta på. Kederbandet och kederprofilen ger en jämn sträckning av vepan eller banderollen, vilket oftast är att föredra på större format.

Det vanligaste tillvägagångssättet är att fästa keder i över- och underkanten av vepan. Då fäster man den övre listen stadigt och fäster sedan pumpspännare i den nedre kederprofilen. Därefter sträcker man vepan nedåt till dess att den sitter hårt och sträckt mot underlaget.

Kederband - efterbehandling på vepor

Kardborre

Kardborre har blivit en mycket populär form av efterbehandling av vepor och banderoller, främst för inomhusbruk. Inte konstigt då metoden är både smart, snygg och prisvärd. Storleken på vepan avgör vilken bredd du behöver, men vanligtvis kommer kardborren i 20 mm respektive 40 mm bredd. Färgmässigt kan du ofta välja mellan svart eller vit kardborre.

Att montera en vepa eller banderoll med kardborre är enkelt. Kardborren består av två delar, en “hona” och en “hane”. Vid montering sys den mjuka delen av kardborrebandet, honan, fast runt baksidan av vepan eller banderollen. Därefter monteras den hårda kardborren, hanen, fast med självhäftande baksida på väggen som man vill täcka. Det gör att man lätt kan spänna och efterjustera sträckningen av vepan eller banderollen så att den sitter snyggt på väggen.

Kardborre - efterbehandling på vepor

Sydd kanal

En vanlig efterbehandling för fritt hängande vepor och banderoller är sydd kanal. Då syr man en rörkanal, eller en slags fåll, i toppen och botten av duken, och hänger sedan upp vepan eller banderollen med hjälp av en stång som träs in i kanalen.

Kanalens storlek mäts alltid i utplattat läge och baseras på den stång man avser att trä in i kanalen. Ett rör med 20 mm i diameter behöver därför en kanal med minst 50 mm i plattmått.

Har du ingen stång kan du beställa detta samtidigt som du köper din vepa eller banderoll. Många leverantörer och tryckerier har prisvärda och smidiga modulrör av olika material och storlekar. Ett vanligt tillbehör är delbara aluminiumstänger med en storlek på 20 mm i diameter och valfri längd.

Sydd kanal - efterbehandling på vepor

Smart frames, tygramar och aluminiumramar

Vepor och banderoller kan monteras i en ram. Ramen är ofta av aluminium och kallas ibland för profiler eller smart frames. De är precis vad de låter som – en riktigt smart lösning för din vepa eller banderoll. Med en smart frame blir duken lätt och smidig att montera, samtidigt som du snabbt kan byta budskap vid behov. Smart frames har även en akustikdämpande effekt och finns både för enkelsidiga och dubbelsidiga tryck.

Ett vanligt tillbehör för smart frames är gummilister eller silikonband. De används vid monteringen och hjälper till att hålla duken på plats.

Vissa leverantörer erbjuder även färdiga monteringskit med spännband och travare som komplement till sina aluminiumramar. Travaren träs då in i aluminiumramen, och vepan eller banderollen spänns med hjälp av spännbandet. Hanteringen är väldigt enkel och kan lätt justeras även av personer som saknar förkunskaper.

För att underlätta monteringen av vepor och banderoller med aluminiumlister brukar vajrar för upphängning ingå när du beställer produkten.

Närbild på en person som sätter fast ny vepa på smart frame

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp?

Klicka på stjärnan för att betygsätta denna artikel

Genomsnitt: 5 | Röster: 1