Expomera > Så fungerar det > Material för vepor och banderoller

Material för vepor och banderoller

Vepor och banderoller tillverkas i en mängd olika varianter och material. Vilket material du bör använda beror helt på var (och hur länge) vepan eller banderollen ska sitta uppe. 

Här nedanför har vi listat några av de mest populära materialen för vepor och banderoller.

Tät PVC/Frontlit

Frontlit - material till vepor

Framsida

Frontlit, baksida - material till vepor

Baksida

Tät PVC eller Frontlit är det vanligaste materialet för vepor och banderoller som ska användas utomhus. Materialet passar de flesta budgetar och ger en mycket bra bild- och färgåtergivning och en bra slitstyrka.

Vepor eller banderoller i tät PVC/Frontlit går att beställa med eget tryck och i alla möjliga mått och varianter. De lämpar sig även bra för riktigt stora produktioner. Materialet går att printa upp till 5 meter i bredd i ett stycke, och behöver man ännu större duk så kan man sy eller svetsa ihop flera delar och på så vis skapa enorma storlekar. Den största vepan vi har gjort i ett stycke här på Expofy var hela 400 kvm (50×8 m).

Att tänka på

Gramvikten är mellan 400-510 gram per kvadratmeter vilket gör att större vepor och banderoller blir relativt tunga.

Tät PVC/Frontlit är närmast likt det material som finns i en klassisk presenning för att täcka och skydda saker från vädrets makter. Precis som en presenning är tät PVC/Frontlit helt tätt och släpper inte igenom varken vind eller vatten. Det gör det väldigt slittåligt och hållbart, men kräver också rätt uppsättningsteknik och val av placering. Materialet lämpar sig inte vid vindutsatta platser eftersom det då förvandlas till ett segel och kan skapa stor förstörelse på allt som finns runt omkring. Men vid rätt val av plats och uppsättningsteknik så är det här ett helt oslagbart och prisvärt material som kommer att hålla lång tid framöver!

Fördelar/nackdelar: 

  • + Slitstarkt material för utomhusbruk
  • + Mycket bra bild- och färgåtergivning
  • Tungt, vind- och vattentätt – kräver rätt plats och uppsättning

Gramvikt: 400-510 gram per kvadratmeter

Trycks med: UV, Solvent, Latex eller screenteknik

Fästs med: Fästs ofta med öljetter

Vanliga användningsområden: Fasadvepor, byggställningsvepor och staketvepor/staketbanderoller

Nät-PVC/Mesh

Nät mesh - material till vepor

Framsida

Nät mesh, baksida - material till vepor

Baksida

Nät-PVC eller mesh är ett nästan lika vanligt material som det närbesläktade tät PVC/frontlit. Skillnaden mellan dessa är att meshkonstruktionen är perforerad. Det betyder att väven har massvis med små hål, vilket minskar vikten och släpper igenom vinden på ett bra sätt. Precis som tät PVC/frontlit är nät-PVC/mesh ett mycket prisvärt och tåligt material som lämpar sig väl för utomhusbruk. 

Meshvepor och meshbanderoller går att få med eget tryck och finns i många olika varianter. De passar perfekt på platser utomhus där de ska spännas upp fritt eller på stängsel. 

Att tänka på

När du ska välja nät-PVC finns det flera saker att tänka på. Materialet finns i flera olika gramvikter, de vanligaste väger mellan 180-400 gram per kvadratmeter. Olika typer av mesh har olika storlek på hålen, och släpper därmed igenom olika mängd vind. De vanligaste varianterna släpper igenom ca 30-35 procent av vinden. En annan sak som varierar är om väven ska vara förstärkt eller inte. En väv av riktigt bra kvalitet förstärks ofta med en tråd som träs genom hålen på diagonalen för att göra den stabilare. 

Vet du inte vilken typ av nät-PVC du ska använda? Rådgör med ditt tryckeri om vilken typ av mesh som passar just ditt projekt.

Fördelar/nackdelar: 

  • + Prisvärt och hållbart material för utomhusbruk
  • + Släpper igenom vinden
  • Inte lika bra bild- och färgåtergivning som tät PVC/frontlit

Gramvikt: 180-400 gram per kvadratmeter

Trycks med: UV, Solvent, och Latex

Fästs med: Fästs ofta med öljetter

Vanliga användningsområden: Fasadvepor, byggställningsvepor och staketvepor/staketbanderoller

Polyestertyger

Stickad polyester 115g - material till vepor

115 g stickad polyester – Framsida

Stickad polyester 115g, baksida - material till vepor

115 g stickad polyester – Baksida

Polyester är ett syntetiskt framställt textilmaterial som ofta används till vepor och banderoller. Tygvepor och tygbanderoller av polyester är väldigt slitstarka, har fantastisk färgåtergivning och torkar fort. Det sistnämnda har gjort det till ett av de vanligaste tygmaterialen i den grafiska industrin. Vepor och banderoller av polyester kan beställas med eget tryck och fungerar både inomhus och utomhus, beroende på användningsområde. 

Att tänka på

Polyestertyg finns i olika strukturer och gramvikter. Vilken typ du behöver beror på vilken slutprodukt som du vill skapa. 

Två vanliga varianter är enkelsidiga och dubbelsidiga vepor eller banderoller. För enkelsidiga vepor och banderoller för inomhusbruk används ofta stickad polyester med en gramvikt på 205-215 gram per kvadratmeter. För dubbelsidiga vepor och banderoller, liksom reklamflaggor, beachflaggor, och andra utomhusprodukter, används en betydligt tunnare väv på 90-115 gram per kvadratmeter. Detta eftersom man vill att färgen ska “blöda igenom” tyget och på det sättet skapa ett dubbelsidigt spegelvänt tryck. Man kan också skapa dubbelsidiga vepor och banderoller genom att trycka två dukar och sammanfoga dessa med ett blockerande filter emellan. Det är lite mer krävande, men skapar också ett rättvänt motiv på bägge sidor om vepan eller banderollen. 

Stickad polyester 215g - material till vepor

205g stickad polyester – Framsida

Stickad polyester 215, baksida - material till vepor

205g stickad polyester – Framsida

Polyestertyg finns även i en meshliknande struktur, Polymesh. Polymesh-väven har större hål som släpper igenom vinden lättare än andra tyger. Det har gjort den populär till sammanhang där man vill täcka större ytor utomhus, som vid sportevenemang, konserter och andra event. Dock är livslängden för Polymesh utomhus kortare än PVC-material som Frontlit och Mesh. 

Polymesh - material till vepor

Polymesh – Framsida

Polymesh, baksida - material till vepor

Polymesh – Framsida

Det finns också ett antal bestrukna polyestermaterial där man kombinerat polyestertyget med exempelvis PVC för att skapa nya material med andra egenskaper. På så vis kan man få fram vattentäta tyger eller tyger med grövre struktur för annan känsla.

Samba (PVC behandlat material) – Framsida

Samba (PVC behandlat material) – Baksida

Fördelar/nackdelar: 

  • + Prisvärt och hållbart material för utomhusbruk
  • + Släpper igenom vinden
  • Inte lika bra bild- och färgåtergivning som tät PVC/frontlit

Gramvikt: 180-400 gram per kvadratmeter

Trycks med: UV, Solvent eller screenteknik

Fästs med: Fästs ofta med öljetter

Vanliga användningsområden: Dekorvepor, mässvepor, backdrops, butiksvepor och tygvepor.

Canvas

Canvas är materialet som många i dagligt tal benämner som konstnärsduk. Det kan vara gjort av bomull eller linne, eller en blandning av de två. Inte helt sällan kan det även blandas med polyester. 

När man trycker på canvas får bilden en helt annan känsla än om man hade tryckt på papper eller polyestertyg. Canvas har en grov och tydlig struktur, betydligt kraftigare än vanligt polyestertyg. Många upplever den som vintage och samtidigt som mer hållbar och miljömässig än andra material.

Fördelar/nackdelar: 

  • + Ett material med känsla!
  • Lämpar sig inte till alla användningsområden

Gramvikt: 250-350 gram per kvadratmeter

Trycks med: UV eller Latex

Fästs med: Spänns ofta upp i en kilram (ram för målardukar) 

Vanliga användningsområden: tavlor till konstutställningar, väggvepor, träkilsramar och mässväggar

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp?

Klicka på stjärnan för att betygsätta denna artikel

Genomsnitt: 3.7 | Röster: 3