Mattor

Reklammattor och entrémattor

Det har blivit allt vanligare att använda mattor som exponeringsprodukt. Dels så ger en profilerad matta en välkomnande känsla samtidigt som den skapar en bättre atmosfär till rummet. Nedan svara vi på de vanligaste frågorna om mattor.

Använd golvet för att exponera ditt varumärke

Mattor är inte bara ett snyggt inredningsval. Det hjälper dessutom till att minska ljudnivåerna samtidigt som de håller borta smuts. Tack vare sitt breda användningsområde är printade mattor ett mycket populärt val bland företagare. Med dessa kan du till exempel exponera ditt varumärke på en entrématta eller på en mässmatta som du placerat i din monter. Entrémattor och mässmattor är två av de vanligaste mattorna men det går även att hitta mattor under motivmatta, logomatta, montermatta, kampanjmatta och eventmatta.

Fördelen med att använda printade mattor som exponering är att det ofta upplevs som en oväntad kommunikationsyta. Men golvet är en lika bra kommunikationsyta som väggar och tak. Har du många budskap som ska visas upp så kan du dela upp dessa mellan vägg, tak och golv. Men mattor har även dessa fördelar som kan vara bra att ta med i bilden:

 • En matta kan skapa en bättre helheten till ditt koncept. Speciellt vid en mässmonter eller eventyta.
 • Mattor ger golvet ett mjukare underlag vilket kommer göra att arbetsmiljön blir förbättrad.
 • Vid placering av en entrématta minskar du mängden smuts som kommer in vilket kommer ge ett renare intryck till ditt kontor, din butik eller ditt evenemang. Den ser även till att skydda golvet från slitage.

Vilken modell av matta ska jag välja?

Vilken typ av modell beror helt på vart du tänkt att använda din matta till. Nedan kan du läsa om våra olika modeller samt vad de innebär i materialval. Det är ditt användningsområde som ligger till grund för materialet på mattan. Din matta kommer att hålla längre om du väljer rätt material från början.

Entrématta

En matta som du ska placera innanför en entré eller dörr bör vara i ett material som är anpassat för smuts och vatten. Entrémattor används vanligtvis av hotell, butiker och restauranger men passar även för kontor. Detta gör det möjligt för dig att ge ett riktigt bra första intryck samtidigt som du exponerar ditt varumärke.

Entrémattor eller logomattor som det också kan kallas är gjorda i Nylon. Vår entrématta Prime är av kraftig och slitstark nylon och har en lite längre lugg. För att skydda mattan har den fått en gummerad kant samt undersida. Den gummerade undersidan ser till att halkrisken minskar samtidigt som den håller borta vatten. När mattan blivit för smutsig är den bara att skölja av eller tvätta i maskin i 60 grader.

Entrémattorna kommer i flera olika storlekar och eftersom den har en gummerad kant blir det inte snyggt att skarva ihop flera mattor vid större motiv. Därför rekommenderar vi att ni håller er inom de fasta måtten. Skulle du vilja använda denna typ av matta för andra ändamål är det inga konstigheter. Detta material passar även bra till exempel som utslagsmatta på en golfbana eller en skridskomatta i en ishall.

Entrématta Fysiokliniken

Matta med eget mått

Är du i behov av en annan typ av matta som du inte tänkt placera utanför en entré kan du enkelt skapa dig en matta med eget mått. Här hittar du flera olika typer av material som passar för olika typer av användningsområde.

 • Decofilt
  Denna typ av matta är gjord i non woven vilket innebär att mattan får en mjuk filt-struktur. För att skydda från undersidan har mattan fått en botten av nitrilgummi. En matta i Decofilt har en kortare livslängd än andra material och passar därför bättre för tillfälliga eller kortare event. Den är även mycket lätt vilket gör den enkel att flytta med sig till olika platser. När du trycker på Decofilt kan motivet vara upp till 250 cm i bredden. Därefter blir det en skarv i motivet. Men decofilt går utmärkt att lägga kant i kant med varandra så att man därav kan täcka en större yta.

 • Natural rubber
  Denna typ av gummimaterial är ett bra alternativ när du vill skapa en tryckt matta för hårdare underlag. Till exempel om du vill täcka en större del av ett betonggolv. Botten av mattan har ett skyddande naturgummi och motivet trycks på mattans överdel som är gjord i polyester. En matta i Natural rubber är möjlig att göra upp till 400×150 cm och därefter blir det en skarv. Det går även bra att göra musmattor av Natural rubber.

 • Vinyl
  Detta är det mest lättskötta materialet av de tre nämnda. En matta i Vinyl har en gummiförstärkt undersida och en vattenavstötande ovansida. Det gör att Vinylen är enkel att städa och att hålla ren. Vinylen blir därför ett bra val vid placering i en monter eller på en utställning då du enkelt kan torka av den när den blivit smutsig. Vinyl kan göras upp till 250 cm i bredd och går bra att lägga bredvid varann för att skapa ett större motiv. Detta material går även bra att använda om du vill göra enklare myntmattor till exempelvis en kassadisk.

Att tänka på vid montering

I huvudsak är det superlätt att montera en matta. För i normala fall behöver du inte göra mer än att lägga ut din matta och sen är det klart. Mattorna levereras dock ihoprullade vilket gör att det finns en fördel med att använda dubbelhäftande tejp på kortsidorna av mattan. Detta är något vi absolut rekommenderar om du ska skarva ihop flera stycken mattor. Det kommer ge ett bättre intryck av ditt motiv.

Designa din egen matta

För de flesta av modellerna finns det inga begränsningar med hur du kan designa din matta. Men när det kommer till Entrémattor finns det några punkter du bör följa för att få bästa resultat.

 • Entémattorna kommer i 96 stycken fasta färgval där vi matchar ditt original mot närmast möjliga färg. Här kan du själv ange vilka färger du skulle vilja använda men du kan även överlåta det till oss. Du hittar färgkartorna under produkten entrémattor.
 • Försök att ha en så hög kontrast som möjligt mellan din bakgrund och logotyp/motiv.
 • Fotografier är inte det bästa att använd vid tryck av entrématta eftersom trycket är relativt grovt. Detta innebär att detaljerna i fotot blir för små jämfört med hur stora färgdropparna är i trycket.

Är du osäker på om du gjort rätt eller behöver hjälp att ta fram ditt original är du alltid välkommen att kontakta oss. Du når oss både på info@expofy.se eller 0771 – 75 35 00. Är det så att du vill ha hjälp med ditt original är det några saker vi behöver ifrån dig. Du behöver då skicka in till oss en beskrivning av vad du tänkt dig, val av material samt skicka in de filerna (logotyp/motiv) som du vill ha på din matta. Därefter kommer vi att återkomma med ett korrektur till dig. Skulle du istället endast behöva lite hjälp på vägen då kan du läsa vår guide om ”Så skapar du en tryckfil”. Du hittar även mer nyttig information om våra mattor i ”Vad är en matta med tryck”.