Banderoller

Banderoller är ett snyggt och effektivt sätt att exponera sig på. Vi erbjuder  banderoller i olika storlekar och i olika material för att kunna se till att du får precis vad du letar efter. Nedan hittar du mer information om våra banderoller.

Fyra fördelar med att välja en banderoll Vilket material ska jag välja? Vilken efterbehandling ska jag välja?  Komplett guide: Vad är en Banderoll?

Enkel och hanterbar skyltning

Det flesta vet nog vad en banderoll är och hur den fungerar. Men det kan vara en utmaning att beställa rätt sorts banderoll till rätt sorts plats. Det finns en hel del olika material att välja mellan samtidigt som du bör tänka på hur vind och vänder kan påverka banderollens placering.

Våra banderoller är framtagna för att du lättare ska kunna välja den som passar ditt behov bäst. där rätt material är framtaget för rätt typ av produkt. Vill du istället ha en större valmöjlighet kan vi rekommendera att du väljer en produkt som ”tygvepa” eller ”vepa i PCV”. Här är materialutbudet bredare och du kan välja det material som du önskar.

Vill du lära dig mer om banderollers funktionalitet och vad begreppet kommer ifrån från början kan du läsa vår stora guide om vepor och banderoller. Här hittar du all information du kan tänka dig inför ditt kommande köp. Nedan listar vi de absolut vanligaste sakerna du bör tänka på innan du beställer din banderoll.

Vepa på byggställning för GoCo Health Innovation City

Fyra fördelar med att välja en banderoll

 • Kostnadseffektivt
  Den absolut största fördelen med banderoll är att de är väldigt konstandseffektiva och ett perfekt val om du ska sätta upp en skylt med lite lägre budget. Här får du en betydligt större banderoll än vad du får om du skulle producera en skylt i samma format.
 • Hanterbara
  Banderoller är också väldigt enkla att hantera och går snabbt att både montera upp som ner. Tack vare möjligheten att kunna välja bland ett flertal olika efterbehandlingar så finns det möjlighet att placera en banderoll lite var som. Vanligtvis placeras banderoller på fasader, byggställningar och staket. Men går lika bra att använda som dekor i butik och kontorsmiljöer.
 • Livslängd
  Det är inte bara det att banderoller har ett lågt inköpspris som gör de kostnadseffektiva. Vid rätt val av material kan du hålla din banderoll finns i flera år. Dock får man ha i åtanke att både vind, sol, snö och regn kan ha påverkan på din banderoll.
 • Inga begränsningar
  En banderoll fungerar att placera i de flesta miljöer och fungerar både på mässor, köpcentrum, evenemang, på staket och som backdrops. Och vill du ha din banderoll i ett lite större format är det inga problem. Den största banderollen som vi på Expofy producerat var hela 400 kvm stor.

Vilket material ska jag välja till min banderoll?

Det kan kännas rörigt när du ska välja material till din banderoll och alla material har sin unika funktion. Därför är det bra att ha lite kunskap om de olika materialen så att du inte väljer fel typ av material till din banderoll. Är du osäker på vilket typ av material som just din banderoll kommer behöva kan du alltid kontakta oss för rådgivning.

För att underlätta och göra det enklare har vi delat in våra banderoller i olika produkter som till exempel ”vepa för fasad och byggställning”. Här har vi sedan valt ut material som vi anser passar bäst för just denna typ av banderoll.

Men eftersom det finns flera olika alternativ under varje produkt kan det vara bra att välja ett av de vanligaste materialen i listan. De material som vi trycker mest utav är banderoller i Frontlit, Mesh och Stickad Polyester. Om du vill veta mer ingående om dessa material kan du läsa det i vår materialguide vilket du hittar här: ”Material för banderoller”.  Du hittar även mer information om de olika materialen under respektive banderoll.

Varför är det så viktigt att välja rätt material?

Det är A och O att välja rätt material till din banderoll och det är viktigt att tänka på hur det kan påverka upplevelsen av ditt motiv. Därför kan det vara bra att tänka på dessa tre punkter vid val av material.

Håll din banderoll levande längre
Vill du att din banderoll ska klara sig så länge som möjligt kan det vara bra att se till att du väljer ett material som är anpassat efter miljön. Banderoller inomhus har ingen större yttre påverkan utan det är vid utomhusklimat som du bör tänka ett steg längre.

Vid placering av banderoll utomhus kan det vara bra att välja ett PVC behandlat material då detta klara både vind, regn, sol och snö bättre än andra alternativ. Det ger en längre livslängd och du behöver inte byta din banderoll lika ofta.

Påverkan av väder
Ska du placera din banderoll utomhus är det viktigt att tänka på vilket typ av material du väljer. Placeras banderoll på en fasad eller byggställning där vinden lätt kommer åt är det bra om du väljer ett material där luften lättare kan passera igenom.

Annars finns det risk att banderollen blåser sönder. Vid montering på staket kan staketet riskera att välta om luften inte kan passera igenom.

Ljusinsläpp
Om du ska placera din banderoll i en ljuslåda eller belysa den med spotlights är det viktigt att välja ett material som är anpassat för just detta. Här krävs det ett stretchigt polyestertyg med mycket färgmättnad och en högre tjocklek.

Om du istället väljer ett material som inte är tillräckligt tjockt finns det risk för att det starka ljuset lyser igenom gör ditt tryck mindre synligt.

Vilken efterbehandling ska välja till min banderoll?

Listan är lång och du kan välja ett flertal olika efterbehandlingar på våra banderoller. Nedan anger vi några av de vanligaste efterbehandlingarna som du kan välja mellan. Du kan även läsa mer ingående om de olika efterbehandlingarna här ”Efterbehandling för banderoll”

Öljetter och kantförstärkning

Det absolut vanligaste alternativet bland efterbehandlingar är öljetter. Men för att se till att det håller extra bra syr man en kantförstärkning runt banderollen kant. Detta gör att din banderoll får en starkare stomme och en längre livslängd. Öljetterna slås sedan ned med jämna mellanrum och går att få varje meter eller varje 50 cm. Därefter kan du enkelt trä en lina, band eller ett snöre igenom öljetterna.

Öljetter - efterbehandling på vepor

Kederband

Kederband är också en vanlig efterbehandling men har en annan typ av funktion. Här syr man fast ett kantband med silikonkärna vid banderollens kant. Innan du hänger upp din banderoll krävs det att du först monterar en kederprofil i aluminium. Det är i denna som du sedan trär kederbandet igenom. Kederband är att föredra vid lite större banderoller då det ger en jämn och snygg sträckning. Placerar du en banderoll med keder både uppe och nere kan du med hjälp av en pumpspännare se till att din banderoll sitter snyggt och ordentligt.

Kederband - efterbehandling på vepor

Kardborre

Kardborre är en av de enklaste efterbehandlingarna och är perfekt när du ska montera ner din banderoll snabbt. Här syns den mjuka delen av kardborren på banderollens baksida och den hårda sidan levereras bredvid. Den hårda baksidan har också en självhäftande baksida vilket gör det möjligt att klistra upp banderollen på en vägg. Detta alternativ är mycket vanligt vid användandet på mässor och kontorsinredning.

Kardborre - efterbehandling på vepor

Sydd kanal

Om du inte vill göra det så avancerat är sydd kanal ett enkelt alternativ. Här sys en kanal kring banderollens kant som du sedan kan trä ett rör igenom. 

Sydd kanal - efterbehandling på vepor

Hur beställer jag en banderoll?

Att beställa en banderoll hos oss är superenkelt och du behöver endast ange mått, val av material, efterbehandling och ladda upp en fil med din design. Du kan trycka på hela ytan av din banderoll och ditt original ska ha samma mått som banderollen du beställer, glöm inte att lägga till utfall. Tänk också på att inte göra ditt motiv för litet och ska du trycka i ett större format kan det vara bra att hålla det kort och koncist.

Är du osäker på hur du tar fram ett original kan du läsa vår guide ”Så skapar du en tryckfil” och ”Lägg till utfall i din design”. Vi finns även här för att hjälpa dig, så har du frågor om banderoller eller hur man tar fram ett original kan du kontakta oss på 0771 – 75 35 00 eller maila oss på info@expofy.se 

Innan du beställer: Du kan behöva bygglov

Något som kan vara bra att tänka på är att du kan behöva bygglov för din banderoll. Se därför till att kontakta stadsbyggnadskontoret i din kommun innan du beställer eller monterar din banderoll.

Byggställning med en större vepa på - Behöver jag bygglov?