Expomera > Så fungerar det > Trycktekniker

Trycktekniker

Expo-produkter kan trycks med en mängd olika tekniker. Vilken tryckteknik som du bör använda beror på var din produkt ska användas och vilket material du vill trycka på. Miljöaspekten, budget och egna preferenser är också faktorer som kan spela in vid valet av tryckteknik. 

Trycktekniker brukar delas upp i två huvudkategorier: analoga och digitala. Traditionellt sett har digital trycktekniker ansetts leverera sämre resultat än de analoga teknikerna, men det stämmer inte riktigt längre. Digitala trycktekniker är dock fortfarande billigare och mindre resurskrävande än motsvarande analoga. 

Här nedanför hittar du några av de vanligaste tryckteknikerna, från UV-print och latexprint till sublimering och screentryck.

UV-Print

En digital tryckteknik av hög kvalitet

UV-print är en digital tryckteknik där färgen läggs ovanpå materialet och samtidigt belyses med UV-ljus som härdar färgen direkt. Denna teknik gör att man kan få väldigt hög precision och kontrast i trycket. Färgen flyter inte ut eller ”blöder” nämnvärt, utan ger hög skärpa i trycket. Trycktekniken gör dessutom att färgen inte bleknar lika fort och kan därför hålla längre med samma kvalitet. 

UV-print används främst på material som tät PVC, nät-PVC och canvas, men också till vissa tyger såsom blockout polyester och samba.

Latexprint

En miljövänlig digital tryckteknik med vattenbaserad färg 

Latexprint är den mest miljövänliga digitala trycktekniken just nu, eftersom färgen är vattenbaserad. Under latexprint torkar färgen genom uppvärmning av värmeelement som materialet passerar igenom under tryckprocessen. Latexprinten har hög precision och kontrast och lämpar sig bäst för papper, folie/vinyl och canvas. En del latexprintrar klarar även tryck på vissa tyger.

Solventprint

En ovanlig digital tryckteknik för utomhusbruk 

Solventprint är en digital tryckteknik som blir allt mer ovanlig, eftersom den bygger på lösningsmedelsbaserad färg. Tekniken avger en ganska stark lukt ett bra tag efter tryck och lämpar sig därför främst för tät PVC och nät-PVC för utomhusbruk. Precisionen vid solventprint är inte lika hög som vid UV-tryck, då färgen ”blöder” något innan lösningsmedlet avdunstat.

Transfersublimering

En digital tryckteknik optimal för bild och foto

Transfersublimering syftar som namnet antyder på att en speciell teknik: färgen trycks först på papper, och överförs sedan över till det slutliga materialet, ofta polyestertyg. Överföringen görs genom att pappret och tyget går igenom en värmevals och upphettas till dryga 200 grader. Då förångas färgen på pappret och transfereras över in i tyget. Tekniken gör att färgen inte “blöder” eftersom den överförs till tyget i gasform.

Resultatet blir slående – med transfersublimering kan både skärpa och färgåtergivning hålla mycket hög kvalitet. Detta gör också transfersublimering till den digitala tryckteknik som är bäst lämpad för bildåtergivning på enkelsidiga dukar. Tekniken fungerar utmärkt till backdrops, mässväggar, smartframes, soundframes och tygvepor av de flesta slag.

Direktsublimering

En digital tryckteknik med riktigt bra färgmättnad 

Direktsublimering handlar till skillnad mot transfersublimeringen om en digital tryckteknik där färgen trycks direkt på materialet, ofta polyestertyg av olika slag. Tyget passeras därefter igenom en värmevals som aktiverar färgen och skapar fantastisk färgmättnad. 

Då färgen går in i tyget redan vid tryck medför tekniken att färgen lätt “blöder igenom” tyget, på vissa polyestertyger så mycket som 85-97 procent. Detta gör att trycket syns nästan lika bra på bägge sidor om tyget. (Trycket blir spegelvänt på baksidan, men det spelar ofta ingen roll eftersom vår briljanta mänskliga hjärna ändå uppfattar och tolkar budskapet.) Denna teknik används med fördel på beachflaggor och reklamflaggor, men fungerar ofta bra på de flesta tygvepor i polyester.

Screentryck

En gammal tryckteknik för skarpa tryck med bra färgåtergivning 

Screentryck är en gammal och välanvänd tryckmetod som kan användas till såväl grafiska som industriella syften. Trycktekniken kräver mer arbete och resurser än digitala tryckmetoder, men resultatet håller ofta en mycket hög kvalitet. Det allra vanligaste användningsområdet är textilier som t-shirts, tygpåsar och flaggor. Metoden kan också användas för att producera trycksaker, till exempel posters/planscher.

Till skillnad från många andra trycktekniker är screentryck en väldigt arbetsintensiv tryckmetod. Den kräver nämligen att man tillverkar särskilda ramar vilka sedan används för att realisera trycket. I ramen finns en särskild duk, eller “film”. Filmen behandlas med ljus och emulgeringsmedel för att skapa det önskade motivet på materialet. Vid trycktillfället placeras färg i ramen och en gummiskrapa används för att fördela färgen jämnt över hela ytan. Trycket gör att filmen släpper igenom färg på de behandlade områdena. 

Tekniken gör att man endast kan använda en färg per ram, vilket innebär att man måste ta fram flera ramar om man önskar ett flerfärgstryck. Resultatet är ett skarpt och högkvalitativt tryck med bra färgåtergivning.

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp?

Klicka på stjärnan för att betygsätta denna artikel

Genomsnitt: 2.8 | Röster: 4