Expomera > Tips & Trix > Så skapar du en tryckfil

Så skapar du en tryckfil

När du vill skapa en egen tryckfil blir det första steget att gå in under utvald produkt och scrolla ner till designmallar. Här hittar du en mall som du ska använda dig av när du gör din tryckfil.

Filen som laddas ner är en PDF och som du enklast öppnar upp i Adobe Illustrator. När du gör det kommer filens banor bli redigerbara men dessa ska du inte ändra på. Dessa är endast till för att visa vart kanten går. Det är efter banorna som produktionen sedan kommer att skära. Därför kan det vara bra att inte lägga viktiga element för nära eller ovanpå banorna.

Vilken färgrymd använder jag för trycket?

Det är viktigt när du skapar din tryckfil att du valt dig av CMYK färger. Dessa är speciellt anpassade för tryck. Om du vill välja en ICC-profil väljer du CMYK fogra 39. Men du kan även använda dig av färger från Pantones färgbibliotek, PMS.

Kan jag använda bilder i min tryckfil?

Du kan använda både vektorer och bilder i din design. Det är viktigt att du ser till att dessa ingår i originalfilen och inte är länkade. Om du länkar en fil kommer denna att saknas när någon öppnar upp PDF på en ny enhet, eftersom de inte kan nå länken på din dator. Se även till att dina bilder är sparade i CMYK för att ge rätt färgåtergivning.

Vilken upplösning ska jag ha på mina bilder?

Vi rekommenderar att man har en upplösning på minst 100 dpi men gärna 150 dpi om möjligt. Skulle du ha högre upplösning än så är risken att filen blir för tung och då blir svår att hantera. Därför rekommenderar vi att man inte har en högre upplösning än 150 dpi.

Osäker på vad dpi betyder? Läs mer om de olika förkortningarna i vår grafiska ordlista

Hur ser jag till att få så bra kvalité som möjligt på mina grafiska element?

Logotyper, texter och andra grafiska element ska vektoriseras innan du spara din fil. Detta för att garantera bästa kvalité. Här kan du läsa mer om vektorgrafik och hur du vektoriserar ditt typsnitt

I vilket format ska jag spara min tryckfil?

Vi önskar att ni levererar er tryckfil i en tryckfärdig PDF. Glöm inte att lägga till 5 mm utfall med skärmärken. Osäker på hur man gör detta? Läs vår artikel om utfall.

Vill du ha guidning över hur du gör ditt tryckfärdiga original kan du ladda ner vår PDF-guide. Här går vi igenom allt du behöver göra för att ditt original ska bli godkänt.

Hämta PDF här

Vart skickar jag in min tryckfil?

När du är klar med din tryckfil skickar du den till info@expofy.se eller via vår WeTransfer. Vi kommer därefter se över och kontrollera att allt ser ok ut innan i skickar den vidare till produktion.

Är du osäker på om du klarar detta själv?

Ingen fara! Vi erbjuder en enkel tjänst där vi från 99 kr kan hjälpa dig skapa ett enkelt original.
Du kan läsa mer om tjänsten här.

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp?

Klicka på stjärnan för att betygsätta denna artikel

Genomsnitt: 4 | Röster: 4