Expomera > Vad är > Vad är en beachflagga?

Vad är en beachflagga?

Beachflaggor med tryck används ofta som reklampelare för olika typer av företag och verksamheter. De är populära som exponering på allt från mässor och event till butiker och kampanjer. 

Ser man till namnet beachflagga eller strandflagga låter det kanske som en flagga som endast är anpassad för att stå på en sandstrand. Men en beachflagga har många fler funktioner än så! Beachflagga är ett populärt reklammedium att använda på mässor, vid event, på kontor, i butiker och på konferenser för att exponera till exempel ett budskap, varumärke eller kampanj.

En beachflagga består av en formskuren flagga med en tillhörande mast (eller “ram”) och en fot. Den kan användas både inomhus och utomhus för att väcka uppmärksamhet. Här nedanför har vi listat allt du behöver veta om att köpa beachflagga online, från val av modell och storlek till tryck och populära modeller.

Välja rätt modell på din beachflagga

Vilken modell du ska välja på din beachflagga beror helt på ditt budskap och vad du vill säga på flaggan. De flesta väljer form på sin beachflagga utifrån utseendet på sin logotyp.

Avlång logotyp
Har du ett avlångt budskap i form av exempelvis en avlång logotyp rekommenderar vi att använda antingen Beachflagga Haj, Beachflagga Fjäder, Beachflagga Rundad, eller Beachflagga Vinkel. Är logotypen avlång och långsmal bör den läggas med texten nedifrån och upp.

Fyrkantig logotyp 
Har du en mer fyrkantig eller rund logotyp passar Beachflagga Droppen perfekt

Ett längre budskap
Kanske vill du få plats med mer än bara din logotyp som motiv på beachflaggan? Då är en rakare modell på beachflagga att rekommendera. Från vårt utbud passar Beachflagga Rak eller Beachflagga Fyrkant. Den raka modellen har mest utrymme, så här kan du få plats med din logotyp och till exempel dina öppettider, din webbadress eller ditt telefonnummer.

Välja rätt storlek till din beachflagga

Beachflaggor finns som sagt i många olika utföranden och storlekar. Vilken storlek du ska välja beror på på vad du ska använda flaggan till. Här följer en liten storleksguide över beachflaggors mått och användningsområden:

  • Small (totalhöjd: 210-245 cm) – Behöver du en beachflagga till en mässa eller ett event? Eller ska du använda den utomhus vid entrén? Då räcker det ofta med den här storleken.
  • Medium (totalhöjd 285-310 cm)   Det här är en populär storlek som är vanlig att använda utomhus. Mellanstorleken syns tydligt och passar bra för exempelvis ett utomhusevent.
  • Large (totalhöjd 295-380 cm) – Den här storleken är perfekt om du vill exponera ett budskap från långt avstånd.
  • Extra Large (totalhöjd 435-505 cm) – Den största modellen har samma egenskaper som storleken Large men då den är snäppet större väcker den extra uppmärksamhet och syns ännu tydligare.

Exemplet visar flagghöjden för Beachflagga Haj.

Markfästen till beachflaggor

Kryssfot – Enkelt alternativ för hårt underlag inomhus eller utomhus

Ska beachflaggan stå på ett hårt underlag inomhus? Då rekommenderar vi det enklaste alternativet, en kryssfot. Kryssfoten är lätt att bära med sig och håller flaggan på plats då den står stabilt. Den kan även användas utomhus, men kan då eventuellt behöva kompletteras med en vattensäck eller vattentank.

Markskruv eller markspik – för utomhusbruk på mjukt underlag

För utomhusbruk rekommenderar vi markskruv eller markspik. Markskruven är anpassad för porösa underlag såsom gräsmattor, lössnö eller sand. Markspiken består av en spetsig metallstav som slås ned i marken. Den är anpassad för hårdare underlag som till exempel hård jord eller hårt packad snö.

Markplatta och Cementtank – för utomhusbruk på hård underlag

Markplatta är en 5 kilo tung platta gjord av stål och är anpassad för utomhusbruk på hårt underlag. För ytterligare stabilitet kan man lägga t.ex. en vattensäck på den om man inte har någon extra tyngd hemma. Cementtanken är däremot fylld med cement och väger 10 kg. Även denna är anpassad för hårda underlag utomhus. För extra stabilitet kan man lägga flera cementtankar ovanpå varann.

Tyngd för Beachflagga - Vattentank i hårt material

Vattensäckar och vattentank – extra stabilitet för hård vind

Behöver din beachflagga ytterligare stabilitet för att exempelvis klara av hård vind rekommenderar vi att kombinera markfästet med en eller flera vattensäckar eller en vattentank.

Köp markfästen här

Trycktekniker för beachflaggor

En beachflagga kan tryckas på olika sätt:

För flaggor används ofta direktprint eller direktsublimering, en digital tryckteknik som ger bra färgmättnad och återgivning. Tekniken innebär att man trycker direkt på tyget så att färgen “blöder igenom”, vilket gör att motivet syns lika bra på fram- och baksidan av flaggan. (Motivet blir då spegelvänt på baksidan, men det spelar sällan någon roll för just beachflaggor, eftersom de ofta trycks med logotyper som kan tolkas rätt ändå.) Tekniken innebär inga begränsningar när det gäller val av kulör eller utseende på ditt tryck, vilket gör att beachflaggan kan designas fritt efter dina önskemål.

Direktsublimering

När man trycker med direktsublimering “blöder” färgen igenom och ger ett mer tydligt och klart motiv på baksidan av materialet.

Transfersublimering

Transfersublimering är också en digitala tryckteknik men gör att färgen inte “blöder” igenom. Det ger då ett svagare genomsläpp av trycket på baksidan av materialet.

Stickad polyester 215g - material till vepor
Stickad polyester 215, baksida - material till vepor

Dubbelsidigt tryck

Vissa leverantörer erbjuder även möjligheten att trycka beachflaggor med dubbelsidigt tryck. Då trycks två tyger rättvänt och en ljusblockerare sys fast mellan de två tygerna. Dubbelsidigt tryck gör dock att flaggan blir tyngre, vilket i sin tur gör att flaggan slits fortare och lättare går sönder i vinden, varför många leverantörer valt att gå bort från den här typen av tryckteknik.

Beachflaggor kan också tryckas med den traditionella trycktekniken screentryck, även om det inte är lika vanligt.

Se fullständig text om trycktekniker här 

Vind och väders påverkan på din beachflagga

Beachflaggor är gjorda för utomhusbruk och står ofta pall för både regn och vind – i viss mån. Beachflaggan består som bekant av flera olika delar som alla har olika livslängd och slits på olika sätt. Har du väl investerat i en beachflagga håller systemet eller ramen ofta i många år, men precis som med alla flaggor behöver du byta ut tyget eller duken med jämna mellanrum.

Beachflaggor tillverkas ofta i högkvalitativ kolfibermast, ett material som håller bra även i blåsigt väder. Själva flaggan behöver ofta bytas ut kontinuerligt, vid daglig användning kan du räkna med att behöva byta flaggan efter cirka 6 månader. Att avgöra exakt hur mycket vind en beachflagga klarar av är dock svårt, och vi rekommenderar därför att plocka ner eller in flaggan vid en vind på över 12-15 m/sek.

Även tryckets livslängd påverkas av väder och vind. Motivet brukar klara direkt solljus i cirka ett år innan det börjar blekna.

Vad kostar en beachflagga?

Priset på beachflaggor avgörs främst av vilken modell och vilken storlek du behöver. De flesta leverantörer erbjuder enklare modeller från cirka 700 kronor, medan andra mer exklusiva modeller eller former kostar kring tusenlappen.

Hos oss på Expofy kostar de flesta modeller från 745 kronor, inklusive modeller som Beachflagga Rak, Beachflagga Rundad, Beachflagga Vinkel, Beachflagga Haj, Beachflagga Fjäder och Beachflagga Droppen. Beachflagga Fyrkant är lite dyrare och kostar från 995 kronor .

Tillbehör som markfästen eller önskemål om andra trycktekniker kan innebära tillkommande kostnader. Markfästen kostar i regel mellan hundralappen och 500 kronor, beroende på modell och storlek.

Beställa beachflagga med eget tryck

För att beställa en beachflagga med eget tryck online behöver du ta fram en tryckfil eller ett original som tryckeriet kan använda när de trycker beachflaggan. Men innan du börjar designa finns det några saker du borde ta hänsyn till för att trycket och budskapet ska bli så snyggt, tydligt och lättläst som möjligt:


Less is more – börja med logotypen.
Försök att hålla designen så enkel som möjligt. En beachflagga ska kunna synas från långt håll, vilket innebär att budskapet behöver kunna tryckas så stort som möjligt för att synas tydligt och bra. Vi rekommenderar att lägga fokus på själva logotypen.


Välj bakgrundsfärg noggrant.
Välj bakgrundsfärg på din beachflagga med omsorg. Tänk på att färgen ska framhäva din logotyp på bästa sätt och ge en tydlig kontrast.

Om det finns plats – komplettera med budskap.
Finns det yta över fungerar det självklart bra att komplettera trycket med ett kompletterande budskap, till exempel er slogan, telefonnummer eller webbadress.

Designmall för beachflagga

Dags att ta fram en tryckfil/ett original för din beachflagga? Hos oss på Expofy är det enkelt att komma igång! På vår hemsida kan du ladda ner designmallar för beachflaggor. När du laddat hem PDF:en behöver du bara följa instruktionerna i filen. Därefter laddar du upp ditt original till oss och vi granskar din order manuellt, och återkommer direkt till dig om vi har några frågor.

Hjälp att designa din beachflagga – från 99 kr

Känner du dig osäker på hur man skapar en tryckfil eller vilken modell du ska välja? Vi hjälper dig självklart att skapa en beachflagga efter dina önskemål. Välj om du vill ha hjälp med de grundläggande bitarna, så som att placera en logotyp och välja färger, eller mer avancerad designhjälp.

Kontakta oss

Modeller på beachflaggor benämns ofta efter utseendet och formen på respektive flagga. Välj mellan raka, runda eller fyrkantiga, i form av haj, droppe eller fjäder. Storlekar på beachflaggor benämns på samma sätt som många klädesplagg och finns ofta från small till XL.

Vi på Expofy har ett flertal modeller i vårt sortiment. Samtliga beachflaggor levereras komplett med högkvalitativ kolfibermast, tryckt flagga och en smidig väska att bära allt i. Har du inte redan ett markfäste behöver även välja ett sådant. (Det gör du enkelt i samband med din beställning.)

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp?

Klicka på stjärnan för att betygsätta denna artikel

Genomsnitt: 5 | Röster: 4