Expomera > Tips & Trix > Vad är vektorgrafik?

Vad är vektorgrafik?

När du ska trycka exempelvis en logotyp på en expoprodukt frågar vi ofta efter en vektoriserad PDF-fil för att uppnå bästa kvalité. Men vad innebär det egentligen och varför kan man inte skicka in en logotyp i JPEG- eller PNG-format? Grafiska element, exempelvis en logotyp, som inte är vektoriserad är istället gjort i rastergrafik. Rastergrafik har inte samma egenskaper som vektorgrafik och kommer inte fungera bra vid ett större format.

Vektorgrafik och rastergrafik

Vektorer är att föredra vid tryckproduktion av storformat då dessa är uppbyggda av linjer och kurvor, dvs banor. Det gör att vektorgrafik är skalbar och kan både förminskas och förstoras utan att den tappar kvalité. Detta på grund av att vektorerna har geometriska egenskaper. Du vill därför använda vektorgrafik så att du får skarpa och tydliga kanter på dina grafiska element. Något som är mycket viktigt på exempelvis typsnitt.

  • Vektorgrafik används till:
    • Logotyper
    • Typsnitt
    • Grafiska element

Till skillnad från vektorgrafik så är rastergrafik istället uppbyggd av bildpunkter, det vi idag kallar pixlar. En pixel kommer alltid att ha den storlek som den hade från första gången den skapades. Det innebär att om du försöker förstora en rastergrafik så kommer bildpunkterna att förstoras och ge en suddig upplevelse. Det finns även programvaror som vid förstoring av bilder fyller ut med fler pixlar. Men detta kommer också göra så att din bild upplevas suddig.

  • Rastergrafik används till:
    • Bilder och fotografier

Glöm inte vektorisera dina typsnitt

Viktigt att göra vid storbildsproduktion är att vektoriserad dina typsnitt. Generellt kommer ett typsnitt kunna göras större och mindre utan att påverkas i rätt typ av programvara. Men för att garantera att typsnittet blir som du önskat vid färdigt tryck rekommenderar vi alltid att du vektoriserar ditt typsnitt. Detta gör att typsnittet tappar sin ”typsnittsfunktion” och blir omvandlad till banor. När du väl konverterat ett textstycke till vektorer går det inte längre att ändra i texten.

Spara i rätt filformat

En tryck-klar PDF är något vi huvudsakligen föredrar när vi ber om en vektoriserad fil. Men det går även att spara vektoriserade filer i EPS- och AI-format. Filformat som inte är vektoriserade är JPEG, PNG, TIFF eller GIF därför ska du inte skicka in dina filer i dessa format. Det är dock viktig att tänka på att du inte endast kan byta filändelse för att få din fil vektoriserad.

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp?

Klicka på stjärnan för att betygsätta denna artikel

Genomsnitt: 4.5 | Röster: 6