Expomera > Vad är > Vad är en fototapet med eget tryck?

Vad är en fototapet med eget tryck?

Med en fototapet kan du förändra känslan i ett helt rum. En mönstrad fototapet till kontoret eller hotellet, en strukturtapet till vardagsrummet där hemma eller ett färgsprakande motiv till barnrummet – möjligheterna är oändliga! Med fototapet kan du dessutom välja storlek och motiv helt själv.

Fototapeter är ett populärt sätt att ge en vägg eller ett helt rum ett nytt liv. Väggarna får både färg och struktur, och eftersom du kan välja motiv helt själv får du sätta din personliga prägel på rummet. 

I den här guiden hjälper vi dig att välja rätt fototapet och går igenom hur du beställer fototapet online.

När ska jag välja fototapet?

Fototapet kan sättas i de flesta rum inomhus. Ett vanligt användningsområde är att använda det som fondvägg i ett för övrigt målat rum. Fototapeter kan med fördel användas till att dekorera allt från sovrum, barnrum och vardagsrum i hemmet till att visualisera ett företags varumärke i foajéer och trapphus. Det är din egen kreativitet som sätter gränser för vad som är möjligt.  

Hur stor fototapet kan jag beställa?

Det finns ingen begränsning på hur stor yta du kan klä med fototapet. Detta eftersom fototapeterna printas i våder. Du kan ofta välja vådbredd själv, men för att underlätta montering bör varje våd vara runt 65 cm bred.

I vilka material kan jag beställa en fototapet?

Fototapeter finns i flera olika material. De vanligaste varianterna printas på non woven, vilket även är det vanligaste materialet på tapeter som du köper i färghandeln. Det finns även en rad andra material: laminerad non woven, vinyl, vintage non woven, dryrup (självhäftande textil), waterup (non woven) och polycanvas. Bland annat. Vilket material du ska välja beror på var tapeten ska sitta och hur utsatt den blir för yttre slitage.

Non woven – en miljövänlig och prisvärd tapet

Miljövänlig non woven (134 g/m2) är ett bra alternativ för alla som letar efter en effektiv väggdekoration till ett bra pris. Satinbeläggningen ger en fin glans och hjälper till att uppnå fotorealistiska effekter. Det passar perfekt till rum som vardagsrum, sovrum och kontor. Tapeten avger ingen lukt och andas.

Vikt: 134 g/m2

Yta: Satinbeläggning 

Brandklassad enligt certifikat B1*: Ja

Hygienintyg (PZH): Nej 

Passar för: Vardagsrum, sovrum, kontor

Laminerad non woven – en tålig fototapet för kök och badrum

Laminerat non woven (140 g/m2) är en bra lösning för alla rum som kräver dekorationer med med en mer hållbar och tålig yta. Det är perfekt att använda i kök eller badrum. Den matta skyddsfilmen skyddar tapeten från repor, vilket också gör den användbar i barnrum eller andra utrymmen där väggarna utsätts för mer slitage. Den kan torkas av med en våt trasa. Beläggningsskiktet ger levande och mättade färger.

Vikt: 140 g/m2

Yta: Matt skyddsfilm 

Brandklassad enligt certifikat B1*: Ja

Hygienintyg (PZH): Nej 

Passar för: Kök, badrum, barnrum

Vinyl – en högkvalitativ tapet som passar det mesta

Högkvalitativ, hållbar vinyl (350 g/m2) har en materialtjocklek som gör att du kan maskera de flesta ojämnheter som syns på väggen. Materialets ytskikt hjälper till att uppnå ett tillfredsställande slutresultat, både med djupsvart och mättade färger. Tack vare den ekologiska trycktekniken med latexvattenfärger är tapeten luktfri och säker för barn. Dess specialegenskaper stödjer enkel montering och demontering. Förutom brandklassning har denna tapet hygienintyg (PZH) och därför kan den också användas för utsmyckning av restauranger, hotell och andra allmänna utrymmen.

Vikt: 350 g/m2

Yta: Matt vinyl

Brandklassad enligt certifikat B1*: Ja

Hygienintyg (PZH): Ja

Passar för: De flesta rum hemma samt restauranger, hotell, kontor och andra allmänna utrymmen

Vintage non woven – en matt tapet som ger en varm känsla

Helt matt, obestruket, non woven-material (147 g/m2). Dess speciella egenskaper och lätt synliga fibrer påverkar den slutliga effekten, som ger en vintagestil. Materialet återger färgerna som pastellfärgade och inte pråliga. Tapeten är extremt trevlig att beröra och ger effektivt rummet en varm känsla. Tack vare den icke-vävda strukturen tillåter det väggarna att andas och stänger inte in fukt i dem.

Vikt: 147 g/m2

Yta: Matt obestruken  

Brandklassad enligt certifikat B1*: Ja 

Hygienintyg (PZH): Nej

Passar för: Rum och lokaler där man vill skapa en “gammeldags” eller varm känsla, t ex vardagsrum, sovrum eller kontor. 

Dryup (självhäftande textil)
en innovativ fototapet för ett fantastiskt resultat

Innovativ textiltapet av polyestertyg, vilket ger en hållbar struktur. Hög vithet och ljus glans bidrar till att uppnå fantastiska resultat i ekologiskt digitaltryck. Tapeten återspeglar färger fantastiskt – både levande och mättade. Den fungerar på de flesta släta och plana ytor. Ett speciellt lim gör det enklare att uppnå ett bra resultat. Om du råkar göra ett misstag kan du limma och skala bort tapeten upprepade gånger, utan att lämna några spår på väggarna. Tygets struktur tillåter väggarna att andas och stänger inte in fukt under tapeten.

Vikt: 170 g/m2

Yta: Polyestertyg, ljus glans  

Brandklassad enligt certifikat B1*: Nej  

Hygienintyg (PZH): Nej

Passar för: De flesta utrymmen, men enklast att montera på väggar med en slät yta.

Waterup (non woven)
en revolutionerande fototapet för rekordsnabb montering

Det här är en revolutionerande tapet med ett lim som aktiveras av vatten. Den ger en ren och extremt snabb limfri montering, vilket är en stor fördel jämfört med traditionella tapeter. Nu kan alla förändra ett rums utseende på en halvtimme – dessutom utan limkladd! En skrapa och en vattenspruta är tillräckligt för att sätta upp dessa tapeter. Materialet är ett brandklassat, organiskt belagt non woven-tyg (150 g/m2).

Vikt: 150 g/m2

Yta: Satinbeläggning

Brandklassad enligt certifikat B1*: Nej  

Hygienintyg (PZH): Nej

Passar för: De flesta utrymmen

Polycanvas – en slitstark och hållbar fototapet för offentliga miljöer

En PVC-bestruken polyesterväv (240g/m2) som påminner om en tunn målarduk. Kombinationen med UV-print gör den både slitstark och hållbar. Den är brandklassad enligt certifikat B1 och passar alldeles utmärkt att använda i offentliga miljöer såsom trapphus, köpcentrum, vänthallar osv.

Vikt: 240 g/m2

Yta: PVC-bestruken (“tunn målarduk”) 

Brandklassad enligt certifikat B1*: Ja 

Hygienintyg (PZH): Nej

Passar för: Offentliga miljöer, t ex trapphus, köpcentrum, vänthallar

* En tapet som är brandklassad enligt certifikat B1 kan användas i anläggningar som kräver certifierade dekorativa material.


Tapetsera en fotovägg – hur monterar jag?

Förutom på dryup- och waterup-tapeter är vävlim är det allra bästa limmet när du ska applicera fototapeter. Det bästa resultatet får du genom att stryka ett tunt lager både på väggen samt på tapetvåden. Använd en mjuk gummiskrapa för att få bort överflödigt lim.

Hur designar man en fototapet?

Det finns egentligen inga begränsningar på hur en fototapet ska se ut. Fototapeter trycks på beställning, och du väljer själv bild och motiv. Väljer du att ha ett stort foto eller vill täcka en större vägg delas bilden upp i olika våder. Tänk på att mäta väggen noggrant innan och se till att fotot håller en tillräckligt hög upplösning så att slutresultatet blir snyggt och håller tillräckligt hög kvalitet. 

När det gäller mönster så behöver du tänka på att mönstret repeteras på ett sätt som gör att det går att mönsterpassa. Det är inte alldeles enkelt och har du inte vanan inne så kan det vara idé att anlita en designer för att skapa ditt egna mönster.

Tänk på:

  • Använd bara foton med tillräckligt hög upplösning.
  • Mönster måste mönsterpassas vid montering.
  • Be om hjälp om du har frågor!

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp?

Klicka på stjärnan för att betygsätta denna artikel

Genomsnitt: 0 | Röster: 0