Vad ska man egentlige tänka på när man designar en banderoll och finns det några regler att hålla sig inom? Många frågetecken kan uppstå vid skapandet av ett tryckoriginal och i detta inlägg ska vi gå igenom de vanligaste frågorna som brukar uppkomma.
Använd dig av rätt programvara
När du skapar ett tryckoriginal till din banderoll ska filen lämnas till oss i PDF format. Denna PDF kan du skapa genom att använda dig av Adobe illustrator eller Adobe inDesign. Fördelen med att använda dessa programvaror är att de gör det möjligt att skapa grafik i vektorformat. Vektorgrafik gör dina typsnitt och grafiska element skalbara. Det innebär att du kan dra i motivet hur mycket som helst utan att kvalitén skadas.
Tillskillnad från Photoshop, som använder sig av pixlar, kommer typsnitt och grafiska element att försämras om du gör motivet större än vad det var från grunden. Skulle du ändå förstora ditt motiv kommer det bli en suddig finish och ditt motiv kommer inte kännas skarpt.
Dock ska man ha i åtanke att en bild kommer fortfarande visas i pixlar även om du flyttar in den i Adobe illustrator eller inDesign. En bild kan inte omvandlas till vektorgrafik automatiskt och kommer på grund av det visas i pixlar. Se därför till att använda dig av bilder med en DPI på minst 75–150 när bilden är i den storlek du vill ha den för bästa kvalité. För att lära dig mer om hur vektorformat fungerar kan du läsa vår artikel om just detta här: Vektorgrafik hur funkar det och varför ska man välja det?
Typsnitt – storlek och utformning
Idag finns det miljontals typsnitt att välja mellan och det kan lätt bli att man väljer ett typsnitt som man tycker är gulligt eller roligt. Det är dock viktigt att se till att välja ett tydligt och enkelt typsnitt. Eftersom man vill kunna läsa av en banderoll hyffsat fort är det viktigt att typsnittet är lätt att läsa av.
När du hittat rätt typsnitt bör du välja en så stor storlek som möjligt. Ju längre bort du vill att ditt motiv ska synas ju större typsnitt behöver du välja. Tips är att inte snåla med storleken. Är du osäker kan du ställa dig en bit ifrån skärmen för att avgöra om det kommer bli för litet. Du hittar även en tabell för betraktningsavstånd i vår guide om banderoller.
Något som är viktigt att tänka på när det kommer till typsnitt är att de inte automatiskt blir vektoriserade i Adobes programvaror. Därför måste man komma ihåg att göra detta själv innan man sparar sin fil. Anledningen till att man vektoriserar ett typsnitt är för att det ska bli rätt i tryckproduktionens ripp. Det finns annars en risk att typsnittet inte kommer ut exakt så som det såg ut på skärmen. Här nedan visar vi hur du gör för att vektorisera ditt typsnitt.
Färgval
Alla banderoller trycks i 4-färg vilket innebär att de trycks i CMYK-format. CMYK kommer i hundratals olika varianter och gör att du kan skapa en banderoll precis hur du vill. Den enda begränsningen som finns är om du väljer metalliska färger. Guld, silver och brons metalliska förmåga är en funktion som inte går uppnå i en CMYK blandning. Istället får man ta en så liknande färg som möjligt utan den metalliska effekten.
För bästa resultat ska du alltid skapa ditt tryckoriginal i CMYK innan du skickar in din PDF för tryck. I Adobes programvaror väljer du det genom att göra så här:
Ställ in CYMK i Illustrator
I Illustrator är det superenkelt att ställa in CMYK. Här får du möjlighet redan vid start att bestämma att ditt dokument ska vara i CMYK. Klicka på avancerade inställningar så att du får fram valmöjligheten för färgläge. Sedan väljer du CMYK och skapar därefter ditt dokument.
Ställ in CYMK i InDesign
Även i InDesign är det superenkelt att ställa in CMYK. Här behöver du bara välja rätt format innan du skapar ditt dokument. I InDesign går det välja tre olika format och dessa är utskrift, webb och mobil. Väljer du utskrift kommer ditt dokument att automatiskt bli i CMYK. Se därför till att markera denna tabb innan du skapar ditt dokument.
Konvertera bild till CMYK i Photoshop
Om du ska använda dig av bilder är det viktig att du konvertera om dessa till CMYK. För även om bilderna konverteras om i program som InDesign och Illustrator så kan det bli fel på vägen.
Felet som kan uppstå är när du ska exportera ut din fil till PDF. Även om programmen i sig har anpassat din bild efter CMYK så är detta endast visuellt i programmet. Vid export kommer bilden fortfarande att vara i RGB om du inte tidigare gjort om bilden till CMYK. För att undvika detta kan du välja att exportera ut PDF genom att klicka i “konvertera till mål” under utdata. Detta kommer anpassa din bild till CMYK och göra den tryckklar. Nedan ser du vart du hittar detta alternativ.
Om du sparar bilden i CMYK innan du lägger in den i Illustrator eller InDesign slipper du detta problem. Då kan du tryggt exportera din PDF utan att fylla i något extra fält.
Placering av ditt motiv på banderollen
Här kommer en kort sammanfattning på allt du bör tänka på när du placerar ut dina motiv på din banderoll. Dessa tips är en vägledning för att du ska uppnå bästa kvalité på din banderoll.
- Placera ditt viktigaste budskap tydligt på banderollen med ett typsnitt som lätt går att läsa av.
- Se till att hålla typsnittet i en stor storlek.
- Bilder och grafiska element rekommenderar vi att du använder så stora som möjligt.
- Försök inte att lägga in för mycket på din layout då det kan upplevas som plottrigt
- Om ditt budskap ska läsas av från ett längre avstånd är det bättre att hålla det så rent som möjligt och låta ditt budskap eller bild tala för sig själva.
- Använd bilder på minst 75-100 DPI för bästa kvalité.
Vill du fördjupa dig ytterligare kan du läsa mer om allt detta i vår stora guide om banderoller och vepor. Du hittar allt här: ” Beställa vepor och banderoller med eget tryck”
Vi hjälper er med både design och layout
Blir det inte som du tänkt dig eller har du inte tillgång till rätt programvara? Då kan vi hjälpa dig med att ta fram ett tryckoriginal. Vid önskemål om designhjälp skickar du in material samt en skiss över din banderoll. Därefter kontaktar vi dig med en offert på designjobbet.
Kontaka oss idag på info@expofy.se eller 0771 – 75 35 00.
Tyckte du att den här artikeln var till hjälp?
Klicka på stjärnan för att betygsätta denna artikel