Expomera > Tips & Trix > Så håller du din fasadvepa levande länge

Så håller du din fasadvepa levande länge

Att placera en vepa med tryck utomhus på en vägg eller husfasad har blivit mycket populärt bland fastighets- och byggbolag. Det är ett perfekt sätt att marknadsföra projektet, speciellt vid renoveringar, att placera ett snyggt budskap på byggställningen.

Eftersom vepan blir utsatt för alla sorters olika väder på en fasad så har materialval samt efterbehandling stor betydelse. Väljer du rätt kan du hålla din vepa levande i flera år. Vilket material du ska välja är helt beroende på hur mycket vinden kommer åt samt hur mycket ljusgenomsläpp du vill ha.

Frontlit (Tät PCV)

Frontlit är materialet du ska välja om du har en slät fasad där vepan kan fästas med alla kanter in mot fasaden. Det är viktigt att se till så att vinden inte kommer åt bakifrån vid val av Frontlit. Eftersom vinden inte kan passera igenom är det viktigt att den inte kan komma åt. Annars är det en risk att din vepa sliter sig loss och går sönder.

Fördelen med att välja Frontlit är att det är ett tätt material som inte har någon genomskinlighet och därav ger en mycket fin bildåtergivning. Det är även ett kraftigt material som är mycket tåligt mot alla sorters väder. Dock innebär det att materialet får en högre vikt som väger ca 500 gram per kvadratmeter. Det innebär att om du vill göra en stor vepa (100 kvm eller större) kan den bli mycket tung. I dessa fall rekommenderar vi att du istället väljer Mesh som är ett lättare material.

Vepa i Frontlit

Frontlit (Tät PCV)

Frontlit, baksida - material till vepor

Frontlit (Tät PVC)

Mesh (nät PCV)

Mesh är materialet du ska väja om du behöver placera din vepa på en fasad som är mycket utsatt av vinden. Tack vare sin perforerade struktur släpper Mesh igenom ca 20% av vinden vilket minskar risken för att vepan slits loss eller går sönder. Istället kan den följa med i vindens strömmar. Det är även en fördel att välja Mesh som material om exempelvis fasadvepan kommer att täcka över fönster. Det gör att man fortfarande kommer kunna se ut genom fönstret även om det är övertäckt.

Nät mesh - material till vepor

Mesh (Nät PVC)Frontlit (Tät PCV)

Nät mesh, baksida - material till vepor

Mesh (Nät PVC)Frontlit (Tät PVC)

Skydda din fasad samt vepa med rätt efterbehandling

Det bästa sättet att montera en vepa på din husfasad är att välja Kederlister i aluminium tillsammans med förstärkta kanter och öljetter. Kederlisten placerar du i överkant samt i underkant av vepan vilket gör att du därefter kan trä in den i listen. För att vepan ska bli så snygg som möjligt använder du dig av en pumpspännare i kederlisten som du fäster i nedre listen samt i fasaden och på så vis sträcker ut fasadvepan maximalt. Det sista du bör göra är att säkerställa att vinden inte kommer åt. För att skydda från detta kan du se till att fästa vepans höger och vänster sida med skruv i den förstärkta kanten med öljetter.

Du behöver inte heller vara orolig att din fasad kommer att ta skada så länge du fäst din vepa på rätt sätt. För att göra det rätt rekommenderar vi att du tar hjälp av en professionell montör som vet hur arbetet ska genomföras. Skulle du framöver vilja ta ner din vepa och återställa din fasad behöver du endast fylla igen hålen du borrade vid montaget. Hålen går enkelt att måla in i fasadens färg.

Innan du beställer din fasadvepa

Innan du beställer vill vi påminna om att det i de flesta fall krävs att du har ett bygglov vid montering av en fasadvepa. Kraven och förfarandet skiljer sig dock mellan kommunerna och därför rekommenderar vi att du alltid tar kontakt med din kommun innan du beställer din fasadvepa. Här hittar du reglerna för vepor och banderoller på fasad i våra större städer i landet.

Göteborgs kommun   Stockholms kommun   Malmö kommun

Vi ger dig råd och vägledning till den bästa lösningen

Vi finns alltid här för att hjälpa dig ta fram det bästa lösningen till din husfasad. Vi har arbetat med fasadvepor i över 10 år och har goda kunskaper om vad som fungerar och ej. Behöver du hjälp med att ta fram en layout till din vepa har vi även möjlighet att erbjuda denna typ av tjänst.

För att montera din fasadvepa behöver du en professionell montör vilket är något vi kan hjälpa till med. Vi har ett stort nätverk av duktiga montörer som sträcker sig från Ystad i söder till Kiruna i norr. Behöver ni hjälp med detta kan ni kontakta oss så tar vi fram den mest kostnadseffektiva lösningen för er fasadvepa.

Kontaka oss idag på info@expofy.se eller 0771 – 75 35 00.
Det går också bra att fyll i formuläret nedan.

Kontakta oss om vepa på fasad

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp?

Klicka på stjärnan för att betygsätta denna artikel

Genomsnitt: 0 | Röster: 0