Expomera > Vad är > Vad är ett parasoll med eget tryck?

Vad är ett parasoll med eget tryck?

Ett parasoll med tryck skyddar mot både sol och regn, samtidigt som det är ett effektivt och snyggt sätt att synliggöra ditt företags logotyp eller varumärke. I den här parasollguiden tipsar vi om hur du hittar det ultimata parasollet för just ditt företag – och vad du bör tänka på inför köpet.

Ett parasoll med tryck har många olika funktioner, inte minst på sommaren då parasoller förhöjer möjligheten att spendera fler timmar utomhus. Det svalkar oss i skuggan, skyddar oss mot oönskade regnskurar och förhindrar att vi bränner oss på solens strålar. Men parasoller är inte bara praktiska – med tryck fungerar de även bra i marknadsföringssyfte. Inte konstigt att stora parasoll med reklamtryck har blivit ett populärt sätt för många företag att exponera sina varumärken på.

I den här guiden hjälper vi dig att välja rätt parasoll till företaget. Vi går igenom:

Varför ska jag välja ett parasoll med tryck till mitt företag?

Praktiska och enkla att hantera

Huvudanledningen att välja parasoll är förstås deras praktiska funktion – att de skyddar oss mot solens strålar. Men parasollen har fler praktiska fördelar. Att parasoller med tryck är enkla att montera, fälla ihop och transportera är också egenskaper som uppskattas av många företag.

Prisvärd marknadsföring

Parasoller med tryck är ett smart och prisvärt sätt att exponera sitt företags varumärke på. Reklamytan finns ju redan där, och trycket syns ofta tydligt även på långt avstånd. Särskilt effektfullt blir det när man kombinerar parasoll med andra exponeringsprodukter som exempelvis beachflaggor.

Flera storlekar och former

Parasoller är enkla att anpassa efter dina önskemål och behov. De finns i olika utföranden, vilket gör att det är enkelt att hitta en modell som passar just dig, eller att använda flera stycken bredvid varandra (för att skapa ett “tak” över önskat område, till exempel på en uteservering).

Många olika användningsområden

Parasoller med reklamtryck används av företag i vitt skilda branscher, i massa olika situationer och miljöer . Här är några av de mest populära användningsområdena för parasoller med tryck:

  • På uteserveringar. Med hjälp av parasoller kan exempelvis restauranger, hotell, caféer och bryggerier erbjuda gästerna ett trevligt besök helt oberoende av vädret.
  • På mässor eller event. Här kan parasoller vara ett bra sätt att skapa lite extra utrymme, till exempel på ett kultur- eller sportevenemang. Använder ni ett parasoll med tryck blir det också tydligt för besökarna vilka ni är och hur de hittar er.
  • Till företagsfester, konferenser eller kick-offer.
  • Som inredningsdetalj. Parasoller kan även användas inomhus, men då mer som inredning för att skapa en speciell känsla, till exempel om ett glasscafé vill göra sin inomhuslokal mer somrig.

Vad är skillnad på ett paraply och ett parasoll?

Ordet parasoll kommer från franskan och betyder “mot sol(ljus)”. Jämför med det närbesläktade ordet “paraply” som betyder “mot regn”. Största skillnaden är alltså användningsområdet (även om vissa parasoll också fungerar som regnskydd ibland).

En annan avgörande skillnad mellan paraplyer och parasoller är att de sistnämnda är både längre och större. Även när det kommer till material skiljer de sig åt: materialet i paraplyer är ofta tätare än i parasoller, för att blockera mot fukt och regn, medan tyget i parasoller är framtaget för att blockera solljus. Allt ljus försvinner inte med ett parasoll, men mycket av det direkta solljuset filtreras bort.

Vilken sorts parasoll ska jag välja?

Parasoller med tryck kommer i flera olika modeller, storlekar, färger och former. De flesta modeller består av två huvudsakliga delar: ett överdrag (eller en “panel”) och en ram (eller “skaft”). Överdraget görs ofta i polyestertyg och ramen av plast eller aluminium. Men det finns många varianter att välja mellan. För att hitta det bästa parasollet för just dig och ditt företag har vi tagit fram några frågor som är bra att ställa sig innan du bestämmer dig.

Vilken form och storlek ska parasollet ha?

För att få ett parasoll som motsvarar dina förväntningar är det viktigt att välja ett parasoll med rätt form och storlek. Vilken storlek du ska välja beror på ytan som parasollet ska stå uppfällt på. Det är viktigt att parasollet kan stå fritt, så att det inte står för nära andra fasta saker som väggar, träd eller liknande. Friktionen som uppstår när parasollet skaver mot det fasta objektet kommer kraftigt förkorta livslängden. Annars är det mest en smakfråga – vill du ha ett runt parasoll (Verona, Palermo, Milano) eller ett fyrkantigt parasoll? (Torino)

Vill du kunna vinkla eller “luta” parasollet?

När du köper parasoll kan du ofta välja om du vill ha ett med eller utan tiltfunktion. Tilt innebär att man kan vinkla parasollet i toppen/på stången, och på så vis skydda för sol även från sidan. Tiltfunktionen hittas oftast på modeller avsedda för hemmabruk.

Vanliga material för parasoller med tryck

Parasoll tillverkas i flera olika material. Stången görs ofta i trä, plast, aluminium, eller rostfritt stål. Aluminium och rostfritt stål rostar inte, vilket gör att de ofta håller i många år. Stänger av aluminium är lättare, och har ofta vev- och/eller tiltfunktion, något som stänger i trä sällan har.

Behöver du ett slitstarkt parasoll är ett parasoll med vattentålig och slitstark polyester och en ram gjord av aluminium att föredra. Vill du ha ett enklare och billigare alternativ finns även traditionella parasoll med plastfötter.

Parasoll i polyestertyg

Vilken parasollfot ska jag välja

När du köper parasoll behöver du även tänka över hur du ska fästa parasollet. Vanliga tekniker är att fästa i marken, med ett parasollfäste eller i en speciell parasollfot. Har du inte redan en parasollfot eller ett parasollfäste kan du alltså behöva köpa till detta separat.

Olika varianter av parasollfötter

Parasollfötter finns i flera olika material. För ett enklare parasoll kan en plastfot som fylls med vatten eller sand fungera utmärkt. Det finns även parasollfötter i betong eller sten. Fördelen med plastfötter är att de är enkla att hantera, i och med deras lägre vikt. Betong- eller stenfötter är oftast betydligt stabilare, men svårare att flytta. Vet du med dig att du behöver flytta på parasollet kan det därför vara smart att välja en modell med hjul.

Bas i korsformad stål

Bas i korsformad stål tillsammans med extra betongplattor

Välj rätt tyngd på din parasollfot

Hur tung parasollfot behöver beror på storleken på parasolltyget, men också var du placerar parasollet och hur mycket vind det ska tåla. Tumregeln är: ju tyngre fot, desto bättre vindtålighet. (Se vind och väders påverkan för parasoller.) Även fästet påverkar vilken tyngd du behöver på foten – ett parasoll som går genom ett bord behöver till exempel inte en lika tung fot som ett fristående parasoll.

Här nedanför hittar du några riktlinjer för vilken fot som passar olika parasollstorlekar:

DIAMETERPASSANDE TYNGD NORMALA VINDFÖRHÅLLANDENPASSANDE TYNGD FÖR BLÅSIGA FÖRHÅLLANDEN
1.8-2.0 m15 kg (eller en plastfot som fylls med vatten)15 kg
2.0-3.0 m30 kg30 kg
3.0-3.5 m40 kg50 kg
3.5 m eller 3×3 m50 kg70 kg

Parasollskydd

Ett annat tillbehör som kan vara bra att köpa till din parasoll är ett parasollskydd. Parasollskyddet trär du ovanpå tyget och skyddar mot regn, smuts, föroreningar och blekning. Parasollskydd finns att beställa i flera olika storlekar, beroende på vilken leverantör du vänder dig till.

Vind och väders påverkan på parasoller

Parasoll som tål vind

De flesta parasoller fungerar bra i både sol och regn, men de riskerar att välta och i värsta fall knäckas eller blåsa bort vid kraftig vind. Därför kan det vara viktigt att välja ett slitstarkt parasoll med en kraftig konstruktion, till exempel en ram av aluminium och ett tyg av vattentålig och slitstark polyester. Om du vet med dig att parasollet kommer att utsättas för mycket vind bör du även köpa en stabil fot med högre vikt. (Med stålbas och betongvikter kan ett uppfällt parasoll klara vindhastigheter i upp till 8-10 m/sekund, men bör fortfarande fällas ner i starkare vindar.)

Parasoll som inte bleks i solen

Även stark sol kan påverka livslängden på ditt parasoll. Vissa tyger för parasoller har UV-beständighet och står emot solen bättre, men tänk på att alla typer av tyger kan bli blekta om de är nedfällda i stark sol under en längre period. För att veta om parasollet har bra solskydd eller inte kan man även titta på tygets vikt per kvadratmeter tyg. Desto mer det väger, desto bättre skyddar det ofta mot solen. Standardvikten ligger ofta på cirka 180-300 gram per kvadratmeter.

Enkla tips för att få ditt parasoll att hålla längre:

  • Välj ett slitstarkt material och en tung fot
  • Kolla om du kan få ditt parasoll med luftinsläpp längst upp. Det gör att luften har någonstans att ta vägen, så att vinden inte fyller parasollet och drar det med sig.
  • Se över designen och val av färg på ditt parasoll – ljusa parasoll står sig nämligen bättre mot blekning än mörka (mörka färger absorberar dessutom solens värme mer än ljusa färger, vilket gör att det kan bli varmare under mörka parasoller)
  • Fäll ner parasollet vid risk för starka vindbyar
  • När du inte använder ditt parasoll kan det vara bra att skydda ditt parasoll med ett möbelskydd eller ett parasollskydd.
  • Ta in parasollet under vinterhalvåret

Parasoll med egen design

När du ska beställa ett parasoll med tryck är det bra att ha i åtanke att trycket ska överensstämma med ditt företags grafiska profil och visuella identitet. Tack vare att de flesta tryckerier använder digitaltryck till överdraget kan trycket på parasollet ofta anpassas helt efter dina önskemål.

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp?

Klicka på stjärnan för att betygsätta denna artikel

Genomsnitt: 5 | Röster: 1