Expomera > Vad är > Vad är ett reklamtält och eventtält?

Vad är ett reklamtält och eventtält?

Reklamtält – även kallade popup-tält, depåtält, expresstält, eventtält och reklamtält – är populära vid olika former av evenemang. De förenar praktisk användning med en varierande möjlighet att synas och drar uppmärksamheten till sig. Med kunskap om de olika val som är möjliga blir det lättare att välja rätt reklamtält.

Reklamtält eller eventtält är en viktig del av publik marknadsföring. Tillsammans med reklamflaggor, beachflaggor, vepor och andra produkter skapar de ett enhetligt intryck vid företagsevent, mässor och andra evenemang.

Reklamtält finns i många modeller, storlekar och utföranden. Popup-tält, stjärntält, dome-tält och uppblåsbara tält är några av de vanligaste modellerna.

När används reklamtält?

Reklamtält har en mängd användningsområden och passar såväl företag som myndigheter och föreningar och klubbar. De är vanliga vid sport- och motorevenemang som depåtält. Dessutom används de vid olika events, både som marknadsstånd och som utställningsytor, inte minst under sommarhalvåret. Användningsområdena är egentligen oändliga. Här är några exempel:

 • Depåtält vid sport- och motorevenemang
 • Marknadsstånd
 • Mötesplatser utomhus
 • Utställningsytor utomhus
 • Vind och regnskydd till uteserveringar
 • Medicinska provtagningar
 • Mobila mottagningar
 • Mobila kiosker

Vilka modeller och storlekar finns?

Reklamtält finns i många modeller, storlekar och utföranden. Här är några av de vanligaste modellerna:

Popup-tält

Den vanligaste modellen av reklamtält är popup-tält. De är smidiga och prisvärda och enkla att hantera. Popup-tält fungerar nämligen precis som de låter – de monteras genom att man drar ut dem i benen så att de fälls ut automatiskt.

Ett popup-tält består av en hållbar aluminiumkonstruktion som är enkel att vika ihop och kan transporteras i en bärväska eller trolleyväska med hjul. Taket hålls upp av ett rutmönster av aluminiumstag och benen är höj- och sänkbara. Tältet kan kompletteras med tryckta tältväggar som fästs med kardborre eller blixtlås. Vid blåst kan tältet behöva förankras med vikter eller tältspikar och tältremmar.

Popup-tält finns i flera olika storlekar och utföranden. De vanligaste storlekarna på popup-tält är 3×3 m, 3×4,5 m och 3×6 m. Tälten tar inte mycket plats och väger ofta lite i förhållande till sin storlek, vilket gör att de är mycket enkla att transportera. (Ett tält på 3×3 meter är endast 156x24x24 cm hopfällt och väger ca 20 kg:)

På Expofy hittar du modellen Octa Go med måtten 3×3 m och 4,5×3 m samt modellen Octa Optima i måtten 3×3 m, 4,5×3 m och 6×3 m. Vilken modell du ska välja beror på användningsområde och budget: Octa Optima kostar lite mer, men har en starkare ram som klarar mer påfrestning och står emot hårdare väderförhållanden.

3×3 tält

4,5×3 tält

3×6 tält

Stjärntält

Stjärntält är ett stort reklamtält med tryck som består av en eller flera pålar i mitten som hissar upp tälttaket. Tältet kan fås med öppna sidor eller förses med tältväggar på en eller flera sidor av tältet. Modellen är bra för att dra uppmärksamhet till sig och passar på olika typer av utomhusevent där besökare kan komma och gå från alla håll runt tältet. Stjärntält är ofta större än popup-tält och kan fås i storlekar från 10×10 m till 16×16 m.

10×10 stjärntält

16×16 stjärntält

Dometält

Dometält är ett reklamtält/eventtält med en sfärisk form. Tältet har en unik kupolformad topp och står på en pentagonal markform, vilket gör att den står ut från mängden. Precis som stjärntält är dometält i grundutförandet öppet på sidorna, men kan förses med tryckta väggar, dörrar, fönster eller entrétak över öppningarna.

Uppblåsbart tält

Det finns även en rad olika uppblåsbara tält, eller “lufttält” som de kallas ibland. Uppblåsbara tält är enkla att montera och blåses upp med en handpump eller med en elektrisk pump. De flesta uppblåsbara tält levereras med öppna sidor, och går att komplettera med tryckta tältväggar. Tack vare att de blåses upp tar de inte mycket plats som nedmonterade, vilket gör dem enkla att transportera.

Väggar till reklamtält

Reklamtält kan beställas både med och utan tryckta tältväggar. Väggarna finns i en rad olika utföranden, till exempel:

 • En enkelsidig helprintad vägg i bakkant och i övrigt öppna sidor.
 • Dubbelsidiga väggar med olika budskap på fram- och baksida. Då printas tygerna var för sig och sys ihop med en ljusblockering emellan.
 • Halva väggar, med en träskiva ovanpå väggen. Då blir tältet istället en kiosk eller marknadsstånd.
 • Det finns även en rad olika möjligheter till fönster av genomskinlig PVC och dörröppningar med hjälp av kraftigt blixtlås.

Tältväggarna fästs med hjälp av en kardborre i ovankant. Vissa producenter har även blixtlås som gör det möjligt att sätta ihop väggarna med varandra

Vanliga material

Hållbara ramar, stag och leder

En stark och bra ram är en förutsättning för lång livslängd på ditt reklamtält. I de flesta fall består stag och ben av aluminium, medan leder och andra detaljer av plast. Det finns även reklamtält med konstruktioner av stål. Dessa har fördelen att de står stabilt, men de rostar lättare och är framför allt betydligt tyngre än andra konstruktioner. Allt fler producenter, framför allt i Europa, har även börjat producera tält med leder och detaljer av metall. Dessa  håller ofta en betydligt högre kvalitet och klarar i regel hårdare påfrestningar.

Hållbara ben

Benen som håller upp tältet kan bestå av fyrkantsprofiler, hexagonformade profiler och oktagonformade profiler. En generell regel är att ju fler sidor benen har, desto mer material och därmed mer hållbart. (Även om det finns vissa undantag, till exempel kraftiga fyrkantsprofiler och tunna hexagonprofiler.)

Material och tryckteknik för tak och väggar

De flesta reklamtält har ett material av vattentät polyester med en gramvikt på runt 230-260 g/m2. Materialet är helt vattentätt och lätt att vika ihop utan att trycket förstörs. De flesta producenter i Europa trycker dessa genom sublimeringsprint, en digital tryckteknik som är skonsam för miljön.

Tidigare har PVC varit ett vanligt material för reklamtält, framför när det kommer till tält som producerats i Asien. Materialet är vattentätt men tyngre än polyester, och inte lika följsamt. Med PVC som material har man dessutom i större grad använt trycktekniker som baseras på lösningsmedel och därmed kan vara miljöskadliga.

Hur mycket regn och vind tål reklamtält?

En av tältets viktigaste uppgifter är att skydda mot väderlek som regn och vind. Den förväntade livslängden kan dock skilja sig stort mellan olika modeller och tillverkare/leverantörer. Tänk därför på att välja ett tält som är anpassat för ditt specifika användningsområdet och de lokala väderförhållandena.

En förutsättning för att ett tält ska hålla för väder och vind är att benen är tillräckligt kraftiga, att leder som håller ihop stag är robusta och att materialet till taket är vattentätt. Dessutom behöver sömmar vara förseglade med vattentät tejp så att sömmarna blir vattentäta. Ett tält med hög kvalitet på struktur och leder fungerar bra under nästan alla väderförhållanden.

 • Klassiska reklamtält av popup-modell kan användas vid vindhastigheter upp till 14 m/s.
 • Popup-tält med hexagon- och oktagonformade ben och dometält klarar sig bäst i extrema väderförhållanden – de tål i regel vindhastigheter upp till 28 m/s.

Tänk på

Vid hård vind är det extra viktigt hur du placerar tältet och att du förankrar det ordentligt. 

Så förankrar du ditt reklamtält

Om det finns risk för kraftiga vindar krävs det att du förankrar tältet ordentligt. Reklamtält och eventtält är oftast förankrade i marken med hjälp av tältpinnar, som trycks ned i marken, samt linor. När tältet ska tåla kraftiga vindar eller ska stå på hårt underlag behövs markvikter för att hålla det på plats. De vanligaste är betongplattor, metallplattor och sandsäckar.

Det finns flera sätt att säkra ditt reklamtält mot oplanerad lossning. Beroende på vilket underlag tältet står på kan du t ex :

 • Använda tältpinnar som fäster ramens fot på mjukt underlag
 • Förankra tältet med rep med ankare för mjuka underlag
 • Använda metallvikter som läggs på benen fot
 • Använda vatten- eller sandvikter att fästa med kardborreband till benstrukturen

Metallvikt

Sandvikter

Välj ett tält med garanti

De flesta tältkonstruktioner tillverkas och importeras från Kina eller andra länder i Asien. Kvalitetsnivån varierar från rent skräp som går sönder vid minsta vindpust till riktigt hållbara konstruktioner som står stadigt i alla väder. För att få en indikation på kvaliteten på det tält du är intresserad av, kolla om leverantören ger några garantier. Vi på Expofy har mycket hög kvalité på våra tält och lämnar därför en garanti på 24 månader.

Tänk på

Temperaturförändringar och fuktig luft kan orsaka kondens utanför och inuti tältet. Detta är helt normalt och innebär inte att tältet läcker.

Hur designar jag mitt tält?

Reklamtält och eventtält kan designas på flera olika sätt. Du kan välja att täcka hela tältet med tryck eller att exponera en logotyp eller en grafisk detalj på taket eller tältväggarna. Oavsett hur du väljer att designa ditt tält finns det några saker du borde tänka på:

 • Ta fram en design som fungerar både på nära håll och på avstånd.
 • Kom ihåg att inte lägga logotyper och budskap för nära kanter och sömmar.
 • Håll takduken stilren, ofta räcker en profilfärg och en logotyp. Längre budskap eller detaljerad information kan istället placeras på tältväggarna, som besökaren ser på närmare håll.

På Expofy kan du ladda hem en färdig mall för din tryckfil. Vi kan också hjälpa till att ta fram tryckfiler och tryckoriginal.

Tips!
Komplettera ditt reklamtält med ett par beachflaggor för extra exponering.

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp?

Klicka på stjärnan för att betygsätta denna artikel

Genomsnitt: 3.3 | Röster: 3