Expomera > Vad är > Vad är en gatupratare och trottoarpratare?

Vad är en gatupratare och trottoarpratare?

Gatupratare eller trottoarpratare är en slags reklamskylt som placeras direkt på marken eller gatan i nära anslutning till en verksamhet. Med gatupratare kan du exponera produkter, kampanjer eller öppettider på ett enkelt och prisvärt sätt. Tack vare sin flexibilitet är gatuprataren ett perfekt reklammedium. 

Gatupratare är en av de mest omtyckta reklamskyltarna för såväl små som stora företag. Mycket tack vare sitt låga pris och långa hållbarhet, men kanske även för att de är portabla och lätta att hantera. Med gatupratare är dessutom väldigt enkelt att variera budskapen genom att byta ut affischerna.

Gatupratare kallas även för trottoarpratare, gatuställ, skyltställ, butiksskylt, sandwich board, informationsställ eller a-ställ. Vanliga användningsområden är inne i och utanför butiker, caféer, hotell eller restauranger. Gatupratare är även populära att använda som guideskyltar på mässor och andra evenemang, eller som skyltar på byggarbetsplatser och parkeringar.

Ja, anledningarna att välja en gatupratare är många. Men med så många olika modeller och varianter kan det vara svårt att välja. Vilken gatupratare är egentligen den bästa? För att hitta rätt för just dig och ditt företag finns det några saker du behöver tänka på. I den här guiden går vi igenom storlekar, tryck, montering, väderskydd, tillstånd och populära modeller – helt enkelt allt du behöver veta inför köpet.

Välja gatupratare i rätt storlek

Det första valet du behöver göra gällande gatupratare är att välja rätt storlek. Vilken storlek du behöver beror på hur och var du har tänkt att använda gatuprataren. Hur långt kommer det att vara mellan gatuprataren och betraktaren? Vad vill du få plats att säga på din gatupratare?

Tänk på

När man pratar om olika storlekar av gatupratare menar man storleken på affischen. Om det står att gatupratarens storlek är 50×70 cm betyder det alltså att den är anpassad för en affisch i det formatet.

Standardstorlekarna i branschen är A3, 50×70 cm och 70×100 cm. Här nedanför listar vi vilken storlek som passar bäst för några olika användningsområden:

  • Vägvisare, guideskyltar eller mäklarskyltar: Här passar en mindre storlek i formatet A3 bra. Se till exempel vår produkt Mini Sign.
  • Gatupratare utanför butiker m.m. Till vanliga gatupratare i “a-format” (kallas ibland “a-ställ”) rekommenderar vi i affischstorleken 50×70 cm. Easy sign, City Sign eller Deluxe Sign är passande produkter.
  • Större meny på restaurang eller skylt i anslutning till en trafikerad väg: Här är de större gatupratarna att rekommendera, med till exempel storleken på 70×100 cm. En passande modell är Wind Sign.

Gatupratare med eget tryck

När du gjort ditt val av gatupratare behöver du även köpa till en affisch eller poster. Dessa går enkelt att byta ut för att variera budskapet. Affischerna tillverkas i ett slittåligt material som är mindre känsligt för fukt än vanligt papper. Tänk på att vissa tryckerier levererar affischerna styckvis, och att du därför kan behöva beställa två affischer för att täcka både fram- och baksidan på din gatupratare.

Vissa modeller av gatupratare kan också kompletteras med en “topplogo”. Gatuprataren kommer då med ett extra utrymme högst upp ovanför affischen, där du har plats att visa upp ditt företags logotyp. Det ger ett snyggt och proffsigt intryck, samtidigt som du kan få mer plats över i din tryckta layout och dekor. Ett vanligt tillvägagångssätt är att trycka dekaler eller klistermärken med logotypen som sedan monteras på båda sidorna av gatuprataren.

Ett tips att ha i åtanke när du använder dig av en gatupratare är att budskapet inte får vara för långt, eftersom det då inte blir är lika lättläst. Budskapet på gatuprataren bör därför vara stort, kort och tydligt.

Två olika typer av gatupratare – med snäppram eller med frontplast och magnet

Ska du välja en gatupratare med snäppram, eller med frontplast och magnet? Båda sorterna fungerar perfekt som reklammedium. Det som skiljer dem åt är just de två olika metoderna för att hålla ditt budskap på plats. Dock finns inte alla modeller att välja i båda alternativen. Se exempel på vilka modeller som kommer i vilket utförande här nedanför.

Gatupratare med snäppram

En snäppram är en ram som består av fyra delar som man klickar ihop. Denna modell på gatupratare är perfekt för utomhusbruk då snäppramen är tillverkad i aluminium och har därmed ingen risk att rosta. En annan fördel med gatupratare med snäppramar är att budskapet är enkelt att montera helt symmetriskt i ställningen, vilken kan vara lite svårare vid användning av frontplast med magnet.

Exempel på modeller med snäppram: Wind Sign, Deluxe Sign

Gatupratare med frontplast och magnet

En gatupratare med frontplast och magnet består av en genomskinlig plast som sitter utanpå ditt budskap. Gatuprataren är gjord i stål och frontplasten har en magnetisk remsa längst med kanterna på plasten som gör att den sitter fast. Frontplasten består ofta av ett antireflex-material som motverkar blänk från sol och starka lampor, vilket lämpar sig väl för utomhusbruk. Modellen är lite enklare uppbyggd än en modell med snäppram och har därför ett lägre pris. En annan fördel är att frontplasten inte tar upp lika stor yta som snäppramar.

Exempel på modeller med snäppram: Easy Sign, Mini Sign, Top Sign

Populära modeller av gatupratare

Gatupratare och trottoarpratare kommer i massa olika modeller. Vilken modell som du ska välja beror på vad du ska använda den till. Här nedanför har vi samlat flera populära modeller av gatupratare.

Easy Sign

Enkel, smidig och praktisk gatupratare i a-format

Är du ute efter en gatupratare i enkel modell och med lågt pris rekommenderar vi modellen Easy Sign. Den här standardmodellen i a-format har låg vikt och är smidig och enkel att bära tack vare ett praktiskt handtag högst upp. En perfekt skylt för dig som driver butik och dagligen flyttar gatuprataren in och ut. Då dessa är tillverkade i aluminium är de lätta och så gott som rostfria, vilket gör att de håller i många år. Easy Sign går ofta att få i flera olika färger, till exempel aluminium, svart, röd och vit.

Top Sign

Prisvärd gatupratare med logotyp

Vill du ha en prisvärd gatupratare med en topplogo är Top Sign att rekommendera. Att använda en gatupratare med topplogo ger mer utrymmer för själva budskapet man vill exponera. Modellen kommer med frontplast med magnet och utrymme för ditt företags logotyp högst upp. Skylten är gjord av stål som sedan pulverlackeras för att stå emot väderpåfrestningar.

Wind Sign

Vindtålig gatupratare

Behöver du en gatupratare som tål vind rekommenderar vi att du köper Wind Sign. Det här är en riktigt kvalitetsprodukt som håller länge, oavsett väder. Gatuprataren har en stomme i stål och är anpassad med fjädrar, vilket gör att den vajar i vind istället för att riskera att blåsa omkull. Snäppramar i aluminium gör att det är enkelt att byta budskap.

City Sign

Säker gatupratare för stadsmiljö

City Sign är en gatupratare som är särskilt lämpad för stadsmiljö, med en rund cirkelformad bas som är enklare för synskadade att upptäcka. En stomme av kraftiga pulverlackerade rör och snäppramar av aluminium gör att denna modell kan hålla hög kvalitet, samtidigt som det är enkelt att byta ut budskapen.

Vissa stadskärnor tillåter enbart den här typen av gatupratare. Läs mer om tillstånd för gatupratare här.

Deluxe Sign

Kvalitativ gatupratare med logotyp

Modellen Deluxe Sign ganska lik Top Sign med möjlighet att profilera din organisations logotyp högst upp, men istället för magnet och frontplast har Deluxe Sign snäppramar i aluminium. Deluxe Sign är en något mer exklusiv modell och håller högre kvalitet.

Griffelställ

Vill du sända ut en genuin känsla för ditt café, restaurang eller hemtrevliga butik? Då rekommenderar vi ett griffelställ. Griffeltavlan är anpassad för både utomhus- och inomhusbruk.

Mini Sign / Mäklarskylt

Den perfekta skylten för mäklare

Mini Sign eller “Mäklarskylten” är precis som du kan höra på namnet särskilt anpassad för mäklarens behov. Skylten används ofta som en vägvisare utanför ingången till en byggnad där det pågår en visning. Vikten är lätt för att den ska vara enkel för mäklaren att bära med sig, och den är liten i storleken för att smidigt kunna transporteras mellan visningarna. Trots sin låga vikt är konstruktionen på en mäklarskylt är stabil, så den står kvar även vindiga dagar.

Det är dock inte bara mäklaren som har fördel av mäklarskylten. Den kan även vara ett bra komplement för dig som har tillfälliga erbjudanden och som lätt vill kunna byta ut ditt budskap. Modellen Mini Sign går att få i både stående och liggande format och finns ofta att beställa i flera olika färger.

Snurrande gatupratare

Snurrande och roterande gatupratare, eller “Spin Signs”, är skyltar som snurrar när det blåser. Eftersom vi snabbt lägger märke till saker som rör på sig är det här en utmärkt skylt för att räcka uppmärksamhet, särskilt på platser där många slåss om att synas.

Snurrande och roterande gatupratare kan dock upplevas som störande eller i vissa fall till och med vara förbjudna på grund av säkerhetsrisken, så använd dem med med måtta och följ de lokala reglerna i din kommun. Läs mer om tillstånd för gatupratare här.

Gatupratare med betongfot

Gatupratare med betongfot är en slags stabila och stormsäkra skyltställ med en mycket tung fot i betong. De väger ofta kring 200 kg och är därför inte lika portabla och enkla att hantera som vanliga gatupratare, men kan flyttas med hjälp av en pallyftare eller truck. Fördelen med den här modellen är just tyngden som gör att de sällan försvinner. För extra stöldskydd brukar de även ha inbrottssäkra ramar som endast kan öppnas med medföljande verktyg. Gatupratare med betongfot används ofta på tankstationer.

Vind och väders påverkan på gatupratare

De allra flesta gatupratare är skapade för att kunna stå ute och är därför mycket tåliga för olika väderförhållanden. Men det finns några saker du behöver tänka på.

De vanligaste modellerna av gatupratare levereras med UV-beständig frontplast på båda sidorna av gatuprataren, vilket skyddar budskapet mot regn och sol. Frontplasten riskerar att slitas av vid hårda vindar, men om det skulle hända är den är enkel att byta och du kan lätt köpa till extra frontplast. Du kan även köpa till ny frontplast eller magnetplast om din befintliga gatupratare börjar se sliten ut.

För gatupratare som ska användas för utomhusbruk rekommenderar vi även att använda vattentåliga eller vattenavstötande affischer. Det skapar ett extra lager säkerhet och skyddar dessutom mot den kondens som lätt letar sig in innanför frontplasten.

Behöver man tillstånd för gatupratare?

Ja, för att placera ut en gatupratare kan det krävas tillstånd. Det gäller framför allt om gatuprataren placeras på allmän plats, till exempel gator, trottoarer, torg och vissa grönytor. Generellt finns det några regler som alltid gäller kring placeringen av din gatupratare:

  • Gatuprataren ska placeras på ett sådant sätt så att den inte hindrar framkomligheten eller utgör en trafikfara eller olycksrisk för förbipasserande.
  • Gatupratare bör utformas på ett sätt så att de inte skapar problem eller otrygghet för synskadade eller funktionsnedsatta. Vissa kommuner har därför särskilda bestämmelser om vilka gatupratare som tillåts i stadsmiljön. Kom ihåg att se över vad som gäller i just din kommun!
  • Välj en modell som kan stå emot de lokala väderförhållandena och inte utgör någon fara vid stark vind.

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp?

Klicka på stjärnan för att betygsätta denna artikel

Genomsnitt: 5 | Röster: 1

Behöver du hjälp?

Kontakta oss

Ring eller maila oss direkt. Eller skicka ett meddelande via formuläret så återkommer vi så fort vi kan.

0771-75 35 00 info@expofy.se

  • Kontaktformulär

  • *” anger obligatoriska fält

  • Genom att skicka formulär godkänner du vår integritetspolicy