Expomera > Vad är > Vad är en matta med tryck?

Vad är en matta med tryck?

Använd golvet för att sälja, exponera ditt varumärke eller aktivera människor. Printade mattor eller mattor med eget tryck har många användningsområden – oavsett om du vill använda montergolvet som reklamyta på en mässa, trycka upp mattor med tryck som vägvisare på ett event eller låta besökare mötas av en snygg entrématta med företagets logotyp.

Mattor med eget tryck kallas även för printade mattor, motivmatta, reklammatta, entrématta, logomatta, montermatta, kampanjmatta eller eventmatta. Mattorna finns i flera olika material, kvaliteter och tjocklekar, och kan anpassas för olika ändamål. På mattorna är det möjligt att trycka alltifrån enkel grafik till färgfoton med hög kvalitet på kontraster och färgåtergivning.

Mattor med tryck erbjuder exponering med möjlighet till stor reklamyta, bra funktioner och lång livslängd. Som entrématta erbjuder de både ett sobert intryck samt underlättar städning och minskar slitage på golvytor.

Varför ska jag välja en matta med tryck?

Det finns många anledningar att välja en matta med tryck till ditt företag:

  • Oväntad och effektiv kommunikationsyta
  • Förstärker helhetsupplevelsen, särskilt på mässor och event
  • Förbättrar arbetsmiljön – hårda underlag blir mjukare att stå på
  • Skapar ett renare intryck, minskar smuts och underlättar städning

Olika sorters mattor med tryck

Mattor med tryck finns i många olika utföranden och kan användas till en mängd olika användningsområden. Några av de vanligaste är:

Logomattor med tryck / entrémattor med tryck

Entrémattor eller logomattor är en av de mest populära printade mattorna. Den passar perfekt i entrén, designas ofta med varumärkets logotyp och används flitigt av butiker, hotell och restauranger och andra företag. Förutom att profilera ditt varumärke och ge dina kunder eller besökare ett bra första intryck fyller den även en viktig funktion – den samlar upp väta och smuts och skapar en bättre inomhusmiljö.

För entré- och logomattor rekommenderar vi modellen Prime – en kraftig matta i hög kvalitet, med såväl lång lugg som lång livslängd.

Eventmattor och mässmattor med tryck

Eventmattor, mässmattor eller utställningsmattor… kärt barn har många namn! Mattor med eget tryck passar utmärkt som underlag på mässor, utställningar, lanseringar och andra event. Kanske vill du göra ett omtag på den klassiska röda mattan, eller skapa en helt unik matta specialdesignad för det specifika tillfället? Möjligheterna är oändliga!

För event- och mässmattor rekommenderar vi modellerna Filt och Vinyl – två mattor som båda fungerar utmärkt på event av olika slag.

Reklammattor och kampanjmattor

Reklammattor och kampanjmattor är precis vad de låter som – mattor med tryck som du kan använda i din marknadsföring. Printa en träffsäker slogan eller använd mattan som en del av en större kampanj.

Alla mattor i vårt sortiment fungerar som reklam- och kampanjmattor. Vet du inte vilken du ska välja? Hör av dig till oss för att få tips eller råd, eller titta på våra exempel på reklammattor och kampanjmattor med tryck.

Inredningsmattor och designmattor med tryck

Inrednings- och designmattor med tryck används främst inomhus, som en del av ett större inredningskoncept eller för att göra konferensrum, korridorer, receptioner, matsalar och kontor mer inbjudande. Förutom det rent estetiska kan inredningsmattor och designmattor fylla en bra funktion och minska smutsspridning, till exempel vid kaffemaskiner där det förekommer spill. De kan också användas för att dela av ett rum, som vägvisare, eller för att minimera risken för halkolyckor.

För inredningsmattor och designmattor rekommenderar vi modellerna Prime eller folie med golvlaminat. Prime första passar särskilt bra om du vill minimera risken för halkolyckor.

Vilken modell ska jag välja?

När det kommer till mattor med tryck finns det många olika material och storlekar att välja på. Som vanligt gäller grundregeln: låt mattans användningsområde och förväntad livslängd styra valet! Filt, prime, natural rubber och vinyl är några vanliga modeller, som alla har olika användningsområden.

Prime – perfekt för butiksentréer

Prime är en kraftig matta med en tjock lugg som passar utmärkt i en butiksentré men går även att använda som skridskomatta, utslagsmatta i golf och så vidare. Den har en gummerad ram runtom samt gummerad undersida, vilket gör att du även minimerar risken för halkolyckor. Luggen på mattorna är tillverkad i extra slitstark nylon och botten i kraftig nitrilgummi. En av fördelarna med det här materialet är du kan tvätta det i 60 grader. Entrémattor kan göras upp till 6 m långa och 2 m breda. Då de har en gummerad ram är de inte så bra att skarva ihop vid större storlekar.

Material: Lugg i nylon och botten av nitrilgummi

Storlek: Upp till 6 x 2 m

Används till: Butiksentréer eller andra entréer, skridskomatta, utslagsmatta i golv, etc.

Filt – en matta för mässor och event

Filt är ett material som passar bra när du ska anordna ett event eller medverka på en mässa. Det är ett non woven-baserat material med en undersida av nitrilgummi. Den är lätt att ta med sig och ligger fint på golvet. En matta i filt används främst ett fåtal gånger men ger ett väldigt snyggt intryck. Det går att printa högupplöst på den. Mattorna kan printas upp till 250 cm bredd men går alldeles utmärkt att läggas mot varandra och därmed täcka stora ytor med sammanhängande motiv.

Material: Lugg i non woven-baserat material, undersida av nitrilgummi

Storlek: Upp till 2,5 m breda (kan läggas flera mot varandra)

Används till: Event, mässor, utställningar, etc.

Natural rubber – en matta för hårda underlag

Ett gummimaterial som fungerar väldigt bra för printade mattor på hårda underlag. Man kan använda det till att göra musmattor med men även för att visualisera högupplöst på exempelvis ett betonggolv. Materialet är uppbyggt av naturgummi med en printad polyesteröverdel och den maximala storleken är 400×150 cm.

Material: Botten i naturgummi, printad överdel i polyester

Storlek: Upp till 4 x 1,5 m breda (kan läggas flera mot varandra)

Används till: På hårda underlag, t ex betonggolv, musmattor etc.

Vinyl – en matta till kassadisken, till montern eller utställningen

Vinyl är ett slätt och stiligt material som är lätt att hålla rent och lättstädat. Mattor i vinyl har en vattenavstötande ovansida och en gummiförstärkt baksida, vilket gör att den ligger still på underlaget. (Även om mindre storlekar kan behöva kompletteras med dubbelhäftande tejp.) Det fungerar bra som underlag i en monter eller i en utställning. Du kan även använda den som myntmatta på en kassadisk. Vinylmattor kan printas upp till 250 cm bredd men går alldeles utmärkt att läggas mot varandra och kan därmed täcka större ytor med sammanhängande motiv.

Material: Vinyl

Storlek: Upp till 2,5 m breda (kan läggas flera mot varandra)

Används till: Monter, utställning, myntmatta på en kassadisk, etc.

Vilken tryckteknik ska jag välja?

Printade mattor kan tryckas med allt från logotyper, illustrationer och grafiska element till skarpa färgbilder i fyrfärg. Sublimeringstryck och vakuumteknik gör att färgerna går ner ordentligt i mattans fiberbas och ger ett djupt och skarp tryck i hög kvalitet.

Vad för efterbehandling kan jag välja?

Det finns två stycken alternativ av efterbehandlingar att välja mellan. Välja mellan att konturskär kanterna eller förse mattan med en gummikant runt om. Kanterna kan även langetteras efter önskemål.

Är mattor med eget tryck svåra att montera?

Nej, det är i själva verket jättelätt! I normala falla är det bara att lägga ut mattan på golvet och sedan är det klart. Printade mattor levereras dock rullade och därför kan det vara bra att använda dubbelhäftande tejp mot golvet på kortsidorna. Det gäller framförallt gäller om du ska skarva ihop flera mattor mot varandra.

Hur länge håller en matta med tryck?

Mattor med eget tryck går att beställa i flera olika modeller och kvaliteter. Med och rätt matta för rätt ändamål och en bra leverantör håller mattan länge, ofta flera år. Undantaget är filtmattor, som därför passar särskilt bra för mässor och andra temporära tillställningar.

Hur designar jag en matta med tryck?

Att designa och beställa en printad matta är ofta enkelt. Det finns egentligen inga begränsningar på hur du borde designa din matta med tryck, men är du osäker, hör av dig till din leverantör!

För entrémattor eller logomattor, en av de mest populära modellerna, finns det dock en “best practice” att följa. Här är det vanligt att välja en bakgrundsfärg och en logotyp. Det finns 96 standardfärger att välja mellan och det är lämpligt att välja den standardfärg som ligger närmast rätt Pantone-färg. Tänk även på att välja en färg som kontrasterar bra med din logotyp, eller använda en logotyp med inverterade färger (svart eller vit). Vi rekommenderar även att undvika fotografier och små detaljer då färgdropparna i trycket är ganska stora.

Nedan kan du se alla 96 standardfärger som är mjöliga att välja mellan.

Be om hjälp!

För att få en printad matta som motsvarar dina förväntningar kan det vara bra att höra av sig till en kunnig leverantör och diskutera igenom köpet. Lyft gärna dina önskemål och gå igenom användningsområde, placering och förväntad livslängd. Tillsammans kan ni hitta en skräddarsydd lösning som passar just dig och dina behov, och du kan få expertrekommendationer på val av material och grafik. Du kan även be om att få kostnadsfria materialprover skickade till dig.

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp?

Klicka på stjärnan för att betygsätta denna artikel

Genomsnitt: 0 | Röster: 0