Expomera > Vad är > Vad är en Smart Frame?

Vad är en Smart Frame?

Smart frame är en aluminiumram som gör det möjligt att skapa en snygg exponering där det är enkelt att byta budskap. Smart frame kallas ibland också primex, frameless, spännduk, inframe, jetframe, ram med duk, sommerram eller rampsystem. Den är både dekorativ och ljuddämpande och passar bra att använda i miljöer som butiker, kontor och i skolmiljö.Snabblänka

Vad är en smart frame?

Smart frame är en aluminiumram som man kan fästa en duk med budskap på. Aluminiumramen har spår runtom kanten i fronten där man fäster en printad duk med hjälp av en påsydd silikonlist. Det ger ett stilrent intryck genom att duken blir spänd som ett trumskinn över ramen.

Ramen i sig är elegant, borstad aluminium i originalutförande. Den kan också fås lackerad i valfri färg, men vanligast är vit eller svart.

En smart frame kan liknas vid en mer exklusiv och hållbar roll-up – med möjlighet att välja till ljudaasborbent eller ljus för extra effekt.

Vad finns det för typer av smart frames?

Smart frame finns i en rad olika utföranden. Vanligast är den enkelsidiga ramen som enkelt skruvas eller hängas mot en vägg. Den enkelsidiga ramen är tunnare, vilket gör att den integreras mot väggen på ett snyggt och stilfullt sätt.

Den finns även i en dubbelsidig variant som antingen kan hängas från taket eller ställas på ett golv med hjälp av speciella fötter. Dessa går även fyllas med ljudabsorbenter. Då kallas de för sound frames. Det finns djupare varianter av smart frames som levereras tillsammans med LED-belysning. Då fungerar de som ljuslådor.

När ska jag använda smart frames?

En smart frame kan användas på nästan alla platser där du vill exponera ett budskap eller ditt varumärke på. Enkelsidiga smart frames används ofta som rampsystem i mataffärer. Då hängs de längs väggarna under taket runt butiken, eller som skyltning av olika avdelningar.

Smart frames kan även användas som tavlor på kontor, i klädbutiker, i vardagsrum, foajér, mässor eller utställningar där man vill skapa en mer ombonad och inredd känsla. En dubbelsidig smart frame kan även användas som informationstavla, antingen hängande från tak eller stående på golv med hjälp av plattfot eller boomerangfot.

Vilka storlekar finns smart frames i?

Du kan i princip beställa din smart frame i vilken storlek som helst, men det finns en övre rekommendation på ca 10×3 m i ett stycke. Vill du skapa ett större intryck kan du använda flera smart frames bredvid varandra – det ger stor exponeringsyta, samtidigt som det är enkelt att hantera.

På stora format av smart frames installeras ofta vertikala stödstag varannan meter. Det gör konstruktionen stabilare och mer formbeständig.

Vilken kvalitet och utförande ska jag välja?

Det finns såklart olika modeller av smart frames. Standardvarianten är 27 mm djup och är ganska kraftig och stadig. Den kan göras i relativt stora format utan att böjas.

Det finns även en enklare basic-variant. Den är 19 mm djup och har betydligt mindre aluminium i konstruktionen. Funktionen är densamma som för den kraftigare varianten, men till skillnad från standardvarianten klarar de inte lika stora format och ger inte riktigt samma robusta känsla.

När det kommer till hållbarhet är smart frame ett bra val. Smart frames har i princip ingen begränsning i livslängd eftersom de i de allra flesta fall används inomhus. Att byta budskap är enkelt då man själv tar ur vepan med det gamla budskapet och ersätter med en ny.

Vilket material har duken i en smart frame?

Dukarna till smart frames kan fås i flera olika material. De vanligaste är olika former av polyesterdukar med sublimeringstryck. Till ramar som är utrustade med belysning och fungerar ljuslådor används ofta ljuslådeanpassade dukar, t ex Lightbox polyester eller Samba. Materialet är oftast brandklassat och certifierat enligt OEKO-TEX.

Här ser ni ett exempel på polyestertyg med sublimeringstryck. Tyget har en vikt på 205g och du kan se lite av trycket på materialets baksida

Stickad polyester 215g - material till vepor

Framsida

Stickad polyester 215, baksida - material till vepor

Baksida

Hur monterar jag duken på en smart frame?

Att montera och byta ut duken på din smart frame är enkelt. Duken är försedd med en liten dragflärp som gör att du enkelt kan dra ur duken ur aluminiumramens spår. När du monterar duken trycker du bara in dukens påsydda silikonlist i ramens spår. Så här gör du, steg för steg:

  1. Börja med att trycka in listen i ramens hörn.
  2. Fortsätt med att trycka in listen i mitten på varje sida.
  3. Fortsätt sedan från mitten och gå ut mot hörnen på varje sida. Klart!

Vilka tillbehör finns till smart frames?

Enkelsidig Sound Frame i Svart - Akustiktavla

Ljudabsorbent / sound frames

Den dubbelsidiga 44 mm-modellen av smart frame kan utrustas med en ljudabsorbent. Då kallas den sound frame.

LED-belysning / ljuslåda

I djupare smart frames – 60, 82, 100, eller 120 mm djupa – är det möjligt att installera LED-belysning så att ramen fungerar som en ljuslåda.

Fötter och takupphängningar

Dubbelsidiga ramar kan utrustas med olika former av fötter och takupphängningar för att kunna anpassa monteringen för olika behov.

Väggfästen

Det finns även väggfästen som går att använda till den enkelsidiga ramen om du inte vill skruva rakt genom ramen.

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp?

Klicka på stjärnan för att betygsätta denna artikel

Genomsnitt: 5 | Röster: 1