Expomera > Vad är > Vad är en rollup?

Vad är en rollup?

En rollup är en portabel och lätthanterlig display- och exponeringsprodukt. De hjälper såväl små som stora företag och organisationer inom många branscher att synas för nya kunder och intressenter. Vanliga användningsområden är på mässor, konferenser och i butiksmiljö.

Rolluper är en smidig och effektiv lösning när du behöver en lätthanterlig tillfällig exponering av en varumärke eller budskap under en begränsad tidsperiod. En rollup är flexibel genom att den är lätt att använda, enkel att transportera och tar lite plats.

Roll-uper finns i en mängd olika format, modeller och prisklasser. Gemensamt för alla är att de erbjuder ett lätthanterligt sätt att exponera sig på

Vad är en rollup?

En rollup består av en grundstomme med en våd med tryckt grafik ihoprullad inuti. I underkanten är grafiken fäst inuti grundstommen, medan överkanten är fäst i en list. Rollupen monteras genom att grafiken dras ut som en rullgardin och ett medföljande stöd i form av en pinne hakas i listen för att hålla grafiken uppe. Principen är densamma för alla modeller, oavsett design.

När ska jag använda en rollup?

Rolluper passar som tillfällig exponering och när du vill ha ett prisvärt och portabelt budskap. En rollup är lätt och smidig att ta med sig – oftast är den integrerade i en smidig väska som är enkel att packa in en vanlig bil och antingen kan bäras eller rullas. Själva idén med en rollup är att den ska vara enkel att rulla upp och rulla ihop. Dessutom tar dessutom lite golvyta i anspråk i förhållande till hur stor exponering de ger.

Kan jag använda roll-uper utomhus?

De flesta rolluper är gjorda för inomhusbruk, men det finns speciella modeller som är framtagna för utomhusmiljö. Ett exempel är dubbelsidiga rolluper med en fjädrande stödpinne som böjer sig för vinden och tunga fötter som tillför stabilitet, ofta gjorda i rostfritt stål med dräneringshål för vatten. Dessa roll-uper är gjorda för att klara alla väder och årstider, men modellen är tung och kräver ofta två väskor per enhet.

Olika modeller av rolluper

Det finns ett enormt utbud av roll-uper, i flera modeller, storlekar och prisklasser. Men den grundläggande funktionen är densamma. Det som skiljer är kvalitet, hållbarhet, materialval, teleskoppinne, vikt och stabilitet.

Stor och stadig, eller liten och flexibel?

För att välja rätt modell är det viktigt att du funderar igenom till vad, när och var du ska använda din rollup. Behöver du en större och stadigare grundstomme, eller vill du ha en smal grundstomme som enbart rymmer den ihoprullade grafiken, väger lite och tar minimalt med plats? Den senare modellen har utfällbart stöd under stommen för att göra rollupen mer stabil.

Utbytbar grafik och budskap?

Vissa modeller erbjuder möjligheten att byta ut grafiken och budskapen. Detta förlänger produktens livslängd, vilket kan vara bra att tänka på när du ska välja rätt modell. De flesta användare av rolluper byter dock inte grafik utan använder sin rollup tills det är dags för ny grafik och byter då hela rollupen. Att bara byta grafiken är inte alltid en kostnadsmässig besparing eftersom priset på en helt ny rollup är så pass lågt i jämförelse.

Billig eller dyr – vad är skillnaden?

Priserna på en rollup varierar allt från några hundralappar till några tusenlappar. Många rolluper på marknaden upplevs som likvärdiga och många bryr sig inte om vem som tillverkat dem så länge de fungerar som de ska. För roll-uper gäller dock den gamla devisen du får vad du betalar för. Om du vill att rollupen ska gå att använda länge, kan det vara klokt att inte välja den billigaste.

Några tillverkare lämnar garanti på sina på sina rolluper och vid fabrikationsfel ersätts en defekt rollup med en ny.  Tänk på att garantier syftar till så kallad systemgaranti, det vill säga en garanti som innefattar stommen på din roll-up, inte grafiken eller det tryckta materialet.

Vi på Expofy erbjuder 2 års systemgaranti på alla våra premiumkassetter. Det gäller för Roll Up Classic, Roll Up Impact, Roll Up Penta, Roll Up S10 och Roll Up T Dubbelsidig

Vilket material ska jag välja?

Våderna till rollupen finns i flera olika material. De viktigaste egenskaperna är att kanterna är spikraka och inte frasar sig, samt att materialet är tätt och inte genomskinligt, det vill säga inte släpper igenom något ljus (vilket brukar benämnas som opacitet). Här är några av de vanligaste materialen:

Rolltex – ett material särskilt anpassat för rolluper

Rolltex är en kraftig, matt bestruken polyesterväv på 370 g/m². Materialet är anpassad speciellt för roll-uper och möter kraven på raka kanter och opacitet. Måtten på materialet är anpassade till alla marknadens rolluper och ger en utmärkt färgåtergivning och bildkvalitet. Vi på Expofy rekommenderar starkt att välja en rollup i Rolltex-material.

PP-film

PP-film är en rivstark polypropylenfilm som kan tryckas med solvent eller eco-solventbläck. Ytan är halvblank och har en vattentålig bestrykning, och påminner nästan om ett fotopapper. Den ger mycket god utskriftskvalitet, men upplevs dock ofta som sladdrigt. Materialet tenderar att kurva sig och få en “timglasform” vid höga temperaturer eller hög luftfuktighet, vilket gör att material som Rolltex kan vara ett bättre och mer hållbart alternativ.

Textilduk

Vissa leverantörer använder en textilduk i 280 g/m² stickad polyester och trycker med en teknik som kallas för sublimation/värmetransfer. Stickad polyester har dock en tendens att fransa sig i kanterna och opaciteten är inte hundraprocentig.

Satinbestruken polyesterväv

Satinbestruken polyesterväv är ett material som används av en del leverantörer. Väven har en halvmatt yta men tenderar att blir fransig i kanterna.

Finns det miljömärkta rolluper?

Ja, delvis. Kassetten är ju tillverkad av aluminium och det som går att påverka är vilket material du väljer på våderna. Rolltex i är tillverkat av polyester, vilket betyder att det kan brytas ner och återvinnas till nytt material. De latexfärger som finns är vattenbaserade.

Vilka tillbehör finns?

Belysning

Att ljussätta en rollup höjer dess uppmärksamhetsvärde. Därför kan belysning, till exempel i form av spotlights, vara ett bra tillbehör till din rollup. Se spotlight till rollup här.

Broschyrhållare

Välj till ett extra broschyrställ för att skylta med informationsblad eller broschyrer. Välj broschyrtäll med anpassning för A4 fack eller A3 fack. Du hittar alla våra broschyrställ här.

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp?

Klicka på stjärnan för att betygsätta denna artikel

Genomsnitt: 0 | Röster: 0