Expomera > Vad är > Vad är en folie och dekal?

Vad är en folie och dekal?

Med hjälp av folie och dekaler blir det möjligt att använda exempelvis bilar, lastbilar, bussar, tåg, glasytor på byggnader, väggar och golv i sin varumärkesprofilering. Folie och dekaler kan användas för att göra varumärken synliga, nå ut med budskap och göra starka intryck. Oavsett vilka ytor som ska användas är förstklassig applicering avgörande när du ska skapa hållbar grafik.

Letar du efter sätt att synas på både oväntade och förväntade ställen? Då kan folie och dekaler vara rätt väg att gå. Här öppnas möjligheterna att bli synlig som en integrerad del i det offentliga rummet, skapa enhetligt utseende i en hel flotta av fordon, utnyttja glaspartier på byggnader på ett kreativt sätt eller överraska mottagarna med tydliga budskap på golvytor.

Folieringsprodukter kan benämnas på många olika sätt. Folie, vinyl, dekaler, klistermärken, stickers, fordonsdekor, fönsterdekor, bildekor och väggdekor är några vanliga begrepp.

Här har vi satt ihop en guide som hjälper dig att gå rätt när du letar rätt lösning för foliering och dekaler.

När ska jag använda folie och dekaler?

Folie och dekaler används i huvudsak för grafik inom fyra huvudområden: fordonsgrafik, grafik på fönster, grafik för väggar och grafik för golv.

Fordonsgrafik

Med hjälp av folie och dekaler kan vilket fordon som helt förvandlas till en reklampelare för ditt företag och varumärke. På så sätt kan dina bilar och skåpbilar hjälpa dig att till att synas och väcka uppmärksamhet. Tryckbara wrapfolier gör tänkbara tillämpningar möjliga även för att styla eller anpassa bilar, oavsett om det gäller enstaka bilar eller en stor fordonsflotta. Och det slutar inte där. Fordonsgrafik kan även användas på lastbilar, bussar, tåg och spårvagnar, och hela vägen till både fartygs- och flygplansgrafik.

Grafik till fönster

Fönster och andra glasytor passar också bra att exponera budskap och varumärken på. Det kan handla om allt ifrån en enkel bokstavsserie till mer sofistikerad, tryckt grafik. Oavsett om du riktar dig till förbipasserande människor eller de som ser glasdörrarna i exempelvis din företagsentré, ger fönstergrafik möjlighet att förstärka din organisations identitet.

Grafik för väggar

Att montera någon typ av grafik på väggarna är ett smidigt och kostnadseffektivt sätt att exponera sitt budskap på. Folie för väggar kan användas från allt från kontoret till mässor eller utställningar. Du kan även välja att foliera en hel eller större delar av en hel vägg. Folie eller dekaler för väggarna brukar även kallas för väggdekor eller väggklistermärken.

Grafik för golv

Grafik på golv är ofta en underskattad kommunikationsyta. Golvdekaler och golvfolie är oväntat, effektfullt och kan ge starka intryck när man rör sig över över budskapet. Du behöver inte oroa dig över att gående ska slita ner eller förstöra grafiken, eftersom golvfolie är hållbart och kan fås i mycket hög kvalitet.

Andra användningsområden

Dekaler och folie har förstås många andra användningsområden: brevlådor, dörrar, kakel, trappor, speglar, vitvaror – och mycket mer. Här är det bara fantasin som sätter gränserna!

Vilka typer av folie finns?

Skärfolie – färgat PVC-material för självhäftande dekaler

Skärfolie eller skärvinyl är färgat PVC-material som vanligtvis skärs ut med digitala skärmaskiner och som används till dekaler, självhäftande bokstäver, siffror och liknande. Materialet finns i många färger och kvaliteter. Kvaliteterna benämns oftast i tre olika huvudkategorier: monomer, polymer eller gjuten. Det finns även blandningar av dessa. Denna typ av dekal kan innehålla flera färger. Det som är viktigt att tänka på är att varje färg utgör ett eget lager som skärs ut separat.

Printfolie – vit eller transparent PVC-film för självhäftande dekaler

Printfolie eller printvinyl är vit eller transparent PVC-film som vanligtvis printas och används som självhäftande dekaler till bland annat skyltar och fordon. Kvaliteterna benämns precis som för skärvinyl i tre olika huvudkategorier: monomer, polymer eller gjuten. Det finns även blandningar av dessa.

Wrapfolie – formbar folie perfekt för fordonsgrafik

Wrapfolie är en extremt formbar gjuten folie, speciellt framtagen för att helt klä in fordon och applicering på ytor med komplexa former eller djupa kanaler. Många använder idag wrapfolie med mycket små luftkanaler som minimerar kontaktytan av adhesivet och gör så att montören kan flytta runt folien under installationen. Detta gör montaget enklare och snabbare, och gör det möjligt att ensam montera på större partier såsom biltak och motorhuvar.

Laminat – skyddsfolie för utskrifter

Laminat används för att skydda utskrifter och finns i två typer: varm- eller kallaminat.

  • Varmlaminering är i allmänhet att föredra framför kallaminering. Varmlaminat använder ett värmeaktiverat lim som upphettas när den passerar genom laminatorn. Nackdelen med varmlaminering är till exempel vissa fotografier ​​inte kan hantera den höga värme som krävs.
  • Kallaminat däremot använder ett tryckkänsligt lim och behöver inte värmas. Det är snabbare och enklare att använda än varmlaminat och fungerar för nästan alla platta objekt.

I första hand används laminat för att skydda mot UV-strålning, men det skyddar även mot mekaniskt slitage. En laminerad utskrift på en bil har en betydligt längre livslängd än en olaminerad. Det finns dessutom många olika speciallaminat för exempelvis golvdekor, klotterskydd, effektlaminat eller ljusblockerare för displayprodukter.

Vilka material kan jag välja mellan?

Självhäftande vinyl

De flesta vinyler som är avsedda för dekoration på hårda ytor är självhäftande. Med hjälp av en appliceringsfolie är det enkelt att flytta det utskurna motivet till den plats där det ska sitta utan att behöva mäta avstånd mellan bokstäver och liknande. Självhäftande vinyl framställs huvudsakligen på två olika sätt, den är antingen kalandrerad eller gjuten. För blotta ögat ser de precis likadana ut, men efter en tids användning blir skillnaderna tydligare.

Kalandrerad vinyl

Kalandrerad vinyl är oftast PVC som valsats tunn. Den utsätts alltså för mekanisk påverkan, något som gör att den med tiden kan krympa en aning. Den är behandlad med olika ämnen för att den ska bli flexibel, få olika färger, tåla solljus m.m. Det finns två olika typer av behandling, den ena kallas monomerisk och den andra polymerisk.

Monomerisk vinyl

Monomerisk vinyl innehåller mjukningsmedel med korta molekylkedjor och binder inte filmen lika effektivt som om kedjorna skulle ha varit längre. Denna typ av vinyl kan med tiden bli skör, vilket gör att den blir stelare med åldern. Tjockleken hos monomerisk vinyl ligger generellt på 75-85 mikrometer och man räknar med att hållbarheten utomhus är cirka 2-5 år. Den kan vara lite stel och är därför lämplig på släta ytor. Monomerisk vinyl har också ett förhållandevis lågt pris.

Tjocklek: 75-85 mikrometer

Hållbar: Cirka 2-5 år utomhus

Används till: Tillfälliga applikationer utan krav på lång livslängd.

Polymerisk vinyl

Polymerisk vinyl är en prisvärd vinyl för applikationer som ska hålla länge. Materialet innehåller längre molekylkedjor med mjukningsmedel som minskar risken för att vinylen blir skör, då molekylkedjorna binder vinylen bättre. Den krymper inte heller lika mycket som den monomeriska vinylen. Polymerisk vinyl känns mjukare och håller i regel längre utomhus – ungefär 4-8 år beroende på tillverkare – jämfört med monomerisk vinyl. Vinylen är 75-85 mikrometer tjocka och lämpar sig bäst för släta och lätt kurvade ytor.

Tjocklek: 75-85 mikrometer

Hållbar: 4-8 år utomhus

Används till: Applikationer som ska hålla ett tag, till exempel skyltfönster, dekaler för butiker, bilar och liknande.

Gjuten vinyl

Gjuten vinyl är smält, flytande massa som sprids ut på en bärare och skapar ett väldigt tunt (50-60 mikrometer) lager vinyl. Eftersom man inte gör någon mekanisk påverkan på vinylen strävar den inte efter att få tillbaka sin forna ursprungliga form som kalandrerad vinyl gör, och därför krymper den inte alls lika mycket. Gjuten vinyl är överlägsen kalandrerad i flexibilitet, mjuk att hantera och lätt att skära och rensa. Hållbarheten är 7-10 år och det här är vinylen att välja om man vill kunna tänja den över ojämna ytor, tex över nitar, och om man vill ha en långsiktig lösning. Nackdelen är att att priset är högre än för valsad vinyl.

Tjocklek: 50-60 mikrometer

Hållbar: 4-8 år utomhus

Används till: Långsiktiga lösningar, ojämna ytor (t ex över nitar)

Så förvarar du din dekal

Skyltvinyl levereras ofta upprullad på en kärna, som är ett rör av hård papp. Vinyl rullad runt kärnan mår bäst av att stå upp och förvaras mörkt och svalt utan kraftiga temperatursvängningar. Utan kärna ska vinylen helst inte vara för hårt rullad och de ska alltid rullas med vinylen utåt.

Hur monterar jag folie och dekaler av vinyl?

Att montera folie och dekaler av vinyl är ofta enkelt, men det är några saker som du måste tänka på.

  1. Skär ut ditt motiv. Skär bara så djupt att du precis skär igenom vinylen, men lämnar bäraren orörd.
  2. Rensa bort det som inte hör till motivet med ett rensningsverktyg.
  3. När motivet är rensat och klart använder du appliceringsfolie för att flytta motivet till den plats du vill fästa det.
  4. Lägg appliceringsfolien med den klistriga sidan mot framsidan av ditt utskurna motiv och gnugga fast den.
  5. Lossa försiktigt motivet från bäraren så att den klistriga sidan av vinylen exponeras.
  6. Flytta appliceringsfolie och motiv till den plats motivet ska sitta och gnugga fast motivet.
  7. Dra slutligen loss appliceringsfolien.

Hur tar jag bort folie och dekaler av vinyl?

Dags att ta ner din folie eller dekal igen? Följ stegen här nedanför, så går det lätt som en plätt.

  1. Värm upp vinylen med värmepistol tillräckligt för att mjuka upp limmet, men inte så mycket så att vinylen smälter. (110-120 grader är en lämplig temperatur.) Börja med att pilla upp ett hörn på dekalen och dra sedan av dem försiktigt, samtidigt som du värmer med värmepistolen.
  2. Ta bort eventuella limrester från underlaget med hjälp av ett acetonbaserat lösningsmedel* för lim. Det går även bra att använda citronsyra eller isopropanol om inte limresterna sitter så hårt.
  3. Rengör underlaget med isopropanol innan du applicerar ny vinyl.

*Varje tillverkare av folie 3M, Oracal, Avery, Hexis etc har egna lösningsmedel anpassade för just sina material. Citronsyra fungerar vanligtvis på alla modeller. Börja alltid med att testa lösningsmedlet på en dold yta av bakgrundsmaterialet först, så att du inte mattar ner ytan eller till och med riskerar att förstöra ytan under dekalen.

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp?

Klicka på stjärnan för att betygsätta denna artikel

Genomsnitt: 0 | Röster: 0