Smart Frame

Smart Frame

Smart frame är precis vad det låter som. Ramen är smart planerad för att ta så lite utrymme som möjligt och istället ge det utrymmet till ditt budskap. Smart Frame är dessutom snabbmonterad och kommer med utbytbart motiv, vilket såklart gör den ännu smartare.

Det smarta systemet för snygg exponering

Smart Frame är ett elegant aluminiumsystem som inte kräver någon större kunskap för att kunna bygga upp. Med dess enkla ram är det möjligt att bygga upp helt unika miljöer och kan ofta ses på kontor, butik och skolmiljöer. Ramen är inte bara lätt att montera upp utan den är även superenkel att ta ner.

Söker du efter ett hållbart system men som samtidigt är enkelt att hantera är Smart Frame ett riktigt bra val. Smart Frame kommer med färdiga spår i aluminiumramen vilket gör det möjligt att fästa en duk med gummilist. Duken spänns fast som ett trumskinn över ramen vilket gör ett stilrent intryck. När du tröttnat på ditt motiv kan du låta systemet sitta kvar och endast byta ut din bild. Detta är inte bara hållbart utan ger även möjligheten till att byta ut gamla budskap och kampanjer.

Ett system – flera namn

Eftersom Smart Frame är ett populärt system så har det självklart fått tilldelat sig en hel del olika namn beroende på vem som är tillverkare. Detta system går även under namn som primex, frameless, spännduk, inframe, jetframe eller sommerram.

Alla dessa har samma typ av funktionalitet men kan skilja sig utförandet av aluminiumprofilens spår samt vilken typ av duk som används. Så om du har någon av dessa ramar och vill antigen köpa till fler delar till ditt system eller en ny duk rekommenderar vi att du tar kontakt med oss. Maila oss på info@expofy.se eller ring 0771 – 75 35 00

Olika modeller av Smart Frames

Smart Frames finns i tre olika utförande som passar in i flera olika typer av användningsområden. Beroende på vart man ska placera sin ram så finns det olika anledningar till att välja rätt ram för rätt plats. En Smart Frame behöver inte bara vara till för att göra ett rum mer välkomnande utan har även funktionaliteter som att stänga ut ljud och skapa ett upplyst motiv.

Enkelsidig Smart Frame

Det vanligaste valet av Smart Frames är en enkelsidig eller dubbelsidig ram. Enkelsidig är det klassiska valet där du placerar din Smart Frame-ram mot en vägg genom att skruva eller hänga upp den. Detta är något man ofta kan se i matbutiker där man valt att använda bilder för skyltning av produkter och kampanjer. Men det går lika bra att använda på andra typer av butikskoncept, kontorsmiljöer eller för en utställning.

Dubbelsidig Smart Frame

Skulle du vilja utnyttja båda sidorna av ramen så är detta möjligt genom att välja en dubbelsidig Smart Frame. Detta gör att du kan välja att ha din Smart Frame fristående på golvet med hjälp av stödjande fötter. Det gör det möjligt bygga upp en spännande mässmonter eller en ställa en stilren informationstavla i kontorslobbyn. Med en dubbelsidig Smart Frame är du inte beroende av någon vägg och när du är klar med den kan du enkelt ställa undan den.

Smart Frame med vepa - Hästens

Sound Frame

Sound Frame har samma ram som Smart Frame men det som skiljer de åt är att man har placerat en ljudabsorberande platta innanför ramen. Det gör att Sound Frame får en profil på 44mm jämfört med en enkelsidig Smart Frame som har en profil på 27mm. Detta är ett måste för att ljudabsorbenten ska få plats inuti ramen och för att absorbenten ska ta upp ljudet ordentligt.

Svart, Enkelsidig Sound Frame

Ljuslådor

Vill du göra något som syns lite extra och som sticker ut från mängde kan en ljuslåda vara ett annat alternativ. När man vill lysa upp sitt motiv så installeras det LED-belysning inuti ramen som sedan ser till att lysa upp ditt motiv. Detta är dock endast möjligt genom att använda djupare ramar som då ligger mellan 60–150 mm.

Är du intresserad av en ljuslåda i specialanpassat mått en Smart Frame en bra lösning. Då kan du kontakta oss på info@expofy.se eller 0771 – 75 35 00 så tar vi fram ett prisförslag till dig. Men om du istället inte så beroende av något exakt mått kan vi rekommendera att du tar en titt på våra färdiga ljuslådor som kommer i två utföranden och i flera olika storlekar.

Hur stor Smart Frame kan jag göra?

En Smart Frame rekommenderas inte att överstiga 10×3 m om du gör den i ett stycke. Utöver det kan du givetvis göra en ram i precis den storleken du önskar. Vill du göra en ram som är större än det rekommenderade maxmåttet kan du fortfarande skapa en stor exponeringsyta med flera Smart Frames placerade bredvid varann. Det ger ett storslaget intryck vilket ger ditt motiv en ”wow-känsla”

Kan jag byta bild till min Smart Frame?

Det absolut bästa med en Smart Frame är att bilden är utbytbar. Bilden trycks med sublimeringstryck på polyestermaterial. Beroende på vart du ska placera din ram samt om du ska lysa upp din Smart Frame så finns det olika material att välja mellan.

 • 215 g Stickad Polyester
  Detta är det mest valda valet av polyestertyg till Smart Frame. Tyget ger en ”skrynkelfri” känsla och är mycket mjukt.
 • 250 g Blackback Polyester
  Ett polyestertyg med mycket hög kvalité samtidigt som de inte släpper igenom något ljus. Ett bra val om du skall placera en smart frame i en kraftigt belyst miljö eller framför exempelvis ett fönster.
 • 170 g Samba
  En bestruken polyesterväv som är mycket lätt att hantera. Detta typ av tyg är vattenavvisande vilket gör att vattnet rinner av istället för att tränga in i motivet. Fungerar lika bra att använd utomhus som inomhus.
 • 170 g Samba med doublestrike
  Samba duken är också utmärkt att användas till LED-ljuslådor. Då printar vi duken med ”doublestrike” dvs att dubbla lager färg läggs på duken. Detta gör man för att få fram den djupaste svärtan i motivet Detta lämpar sig bäst för mörka motiv.
 • 205 g Lightbox Polyester
  Ett mjukt polyestertyg som är perfekt för LED-ljuslådor. Tyget har hög densitet vilket gör att inga LED-punkter syns skarpt igenom tyget utan sprider istället ljuset jämnt över hela motivet. Eftersom Lightbox polyestern är mjuk och helt skrynkelfri så är den smidig att hantera och framförallt mer ekonomisk än Samba alternativet att skicka om man skall distribuera ut nya dukar vid exempelvis en kampanj.

Är du intresserad av att endast köpa ett nytt motiv kan du välja ”Vepa till smart frame”. Denna produkt är anpassat för dig som vill köpa ett nytt motiv till ditt Smart Frame system.

Hur sätter jag fast mitt motiv?

För att kunna fästa bilden i aluminiumramen har det sytts fast en 12 mm djup gummilist runt hela tyget. Denna använder du sedan för att trycka ner i ramens spår. För bästa resultat så kan du följa dessa steg när du sätter fast motivet.

 1. Börja alltid med att trycka tygets gummilist i alla hörn av ramen.
 2. Tryck sedan in en liten del av listen i mitten på varje sida.
 3. Utgå sedan från mitten och tryck i listen mot varje hörn på alla sidorna.

När du ska ta bort ditt motiv tar du hjälp av den fastsydda dragflärpen. Den gör att tyget enkelt släpper från aluminiumramens spår.

Skapa en design till din Smart Frame

Eftersom du valt ram efter egna mått så finns det ingen möjlighet för oss att ge dig en designmall. Dessa mallar utgår från färdiga mått och system där man bör hålla sig inom visa linjer. Här får du istället möjlighet att göra precis som du vill så länge du håller dig inom ramens mått. Din slutdesign ska vara lika stor som ramens yttermått och bör ha ett utfall på minst 5 mm.

Är du osäker på hur du skapar ett eget original så hjälper vi gärna till. Kontakta oss på info@expofy.se eller 0771 – 75 35 00 och beskriv vad du tänkt dig och vilken storlek ramen ska ha. Skulle du istället bara behöva lite råd på vägen så kan du läsa vår guide om ”Så skapar du en tryckfil” samt ”Lägg till utfall”.