Expomera > Vad är > Vad är en vepa och banderoll?

Vad är en vepa och banderoll?

Vepor och banderoller är ett enkelt sätt att kommunicera stora och snygga budskap till låga priser. De flesta vepor och banderoller tillverkas i tyg, kan fås med eget tryck och fungerar såväl inomhus som utomhus. I den här guiden har vi sammanställt allt du behöver veta inför köpet.

Att beställa vepor och banderoller med eget tryck är ofta väldigt enkelt. Du laddar upp din egen design i ett verktyg online och klickar sedan hem din vepa eller banderoll med några få knapptryck. Men det finns faktiskt några saker som du behöver tänka på innan. Som vilken sorts vepa du vill ha, vilken storlek du behöver, och vilket material som passar bäst för just ditt användningsområde.

Det är därför som vi har satt ihop den här guiden. Här besvarar vi de vanligaste frågorna om vepor och banderoller och listar allt du behöver veta om materialval, trycktekniker och efterbehandling – förklarat på ett sätt så att alla kan förstå. Guiden är riktad till dig som beställer vepor och banderoller för ett företags räkning. Den innehåller flera användbara tips, både för dig som nybörjare och för dig som redan är van beställare.

Vad är vepor och banderoller? (Och vad är skillnaden?)

En vepa eller en banderoll är en större duk med någon form av meddelande. Ungefär som en stor skylt, fast tillverkad av tyg, vanligtvis PVC-väv, bomullstyg eller polyestertyg.

Vepor och banderoller kan beställas i flera olika storlekar och former, i olika material och med olika motiv. Det gör att de har ett mycket brett användningsområde och kan användas på en mängd olika sätt. De flesta leverantörer erbjuder möjligheten att trycka vepor och banderoller med egen design, till exempel reklamvepor med kampanjbudskap och en egen logotyp.

Vepa och banderoll används ibland synonymt, men de har faktiskt lite olika betydelser:

 • Vepan har använts i Norden ända sedan medeltiden och syftade ursprungligen till den yllevävnad som användes som underlakan eller täcke i sängen. Under 1900-talet blev vepan en prydnadsväv (även kallad “rana”) som hängdes upp på väggen. Idag används vepa främst för att beskriva de större skyltar i tyg som används i reklam- eller informationssyfte runt omkring i våra städer.
 • Banderollen kommer ursprungligen från franskans “banderole” och italienskans “banderoula”, med betydelsen “vimpel” eller “litet band”. Det syftade på den smala vimpel som placerades i spetsen på en lans. Idag används banderoller främst för att beskriva de stora dukar i textilmaterial som används vid stora folksamlingar, såsom demonstrationer, sportevenemang och musikkonserter.

Vepa och banderoll har alltså väldigt närliggande betydelser. Men det finns en enkel regel för att skilja dem åt: när vi pratar om vepor syftar vi ofta på en duk i stående format, medan banderollen är i liggande format. Vad du ska välja beror helt enkelt på var och hur den ska sitta.

Överblick över vepa och banderoll

Varför ska jag välja en vepa eller en banderoll till mitt företag?

Fördelarna med vepor och banderoller är många. Här har vi samlat några av de viktigaste anledningarna till varför du borde välja en vepa eller en banderoll till ditt företag.

Stora budskap till ett lågt pris

Vepor och banderoller är ett kostnadseffektivt sätt att synas stort på, särskilt i jämförelse med andra marknadsföringsalternativ. Vepor och banderoller kan därför fungera som ett bra budgetalternativ till en skylt – du får samma stora och snygga budskap, men till ett mycket lägre pris.

Enkla att hantera

Förutom prisnivån har vepor och banderoller ytterligare fördelar jämfört med traditionella skyltar: de är mycket lättare att hantera. En skylt är ofta tung, kan vara svår att flytta och ännu svårare att sätta upp. En vepa eller en banderoll däremot är smidigare att transportera, tar mindre plats, väger mindre och är lätt att bära med sig för att montera på plats. De är dessutom säkra att använda, kan fästas på de flesta ytor och kräver i princip inget underhåll.

Mässväg skapad med en vepa

Behåll länge – eller byt ut och variera

En vepa eller en banderoll i bra kvalitet har ofta lång hållbarhet. Väljer du rätt leverantör kan du vara säker på att få valuta för pengarna över lång tid framöver. Vill du hellre variera budskapen efter säsong eller aktuella erbjudanden? Inga problem, tack vare det låga priset och enkla handhavandet är vepor och banderoller mycket enkla att byta ut vid behov. Vepor och banderoller passar därför lika bra för kortvariga kampanjer som för mer permanenta installationer.

Bra för stora avstånd

Det här är kanske en självklarhet, men som namnet “storformat” antyder är vepor och banderoller utmärkta för att väcka uppmärksamhet och sticka ut i mängden, även på stora avstånd. Inte konstigt att vepor och banderoller fortfarande är ett av de mest populära marknadsföringskanalerna utomhus!

Byggställningsvepa nya Hovås

Många olika användningsområden

I reklamsyfte eller för skyltning, som information och vägvisare eller som del av en kampanj. Ja, vepor och banderoller kan användas till det mesta, både inomhus och utomhus. De kan hängas från taket eller längs med väggar, sättas upp mellan träd, på staket, på reklampelare eller som fristående skyltning.

Här är några av de mest populära användningsområdena för vepor och banderoller:

 • – Butiker, affärer och skyltfönster
 • – Köpcentrum och entréer
 • – Mässor och event
 • – Byggställningar och byggarbetsplatser
 • – Demonstrationer
 • – Backdrops på scen och vid musikkonserter
 • – Sportevenemang
 • – Föreningar
 • – Utställningar
 • – Kontor
 • – Vägvisare och skyltning i stadsmiljö
 • – I anslutning till en trafikerad väg
 • – Fasader och husväggar
 • – Väggdekoration/styling

Flera olika storlekar – från litet till jättestort

Vepor och banderoller är inte bara mångsidiga sett till användningsområde – de är dessutom väldigt enkla att anpassa storleksmässigt. Väljer du rätt leverantör kan du få en vepa eller en banderoll i nästan exakt vilka mått du vill!

Vanliga material för vepor och banderoller

Vepor och banderoller tillverkas i en mängd olika varianter och material. Vilket material du bör använda beror helt på var och hur länge vepan eller banderollen ska sitta. Här nedanför har vi listat några av de mest populära materialen för vepor och banderoller.

Vilken sorts banderoll ska jag välja?

Tät PVC (Frontlit)

Används främst till fasadvepor, byggställningsvepor, staketvepor och staketbanderoller.

 • + Ett slitstarkt material för utomhusbruk
 • + Ger mycket bra bild- och färgåtergivning.
 • Tungt, vind- och vattentätt – kräver rätt plats och uppsättning
Frontlit - material till vepor

Framsida

Frontlit, baksida - material till vepor

Baksida


Nät-PVC (Mesh)

Vanliga användningsområden är fasadvepor, byggställningsvepor och staketvepor/staketbanderoller.

 • + Prisvärt och hållbart material för utomhusbruk
 • + Släpper igenom vinden
 • Inte lika bra bild- och färgåtergivning som tät PVC/frontlit
Nät mesh - material till vepor

Framsida

Nät mesh, baksida - material till vepor

Baksida


Polyestertyger

Lämpar sig till det mesta: tygvepor/tygbanderoller, mässvepor, staketvepor/staketbanderoller, reklamflaggor, beachflaggor, smartframes, soundframes, popup vägg, smartwalls och andra textildisplayer.

 • + Tåligt tyg som fungerar till det mesta såväl inomhus som utomhus
 • + Finns i massa olika varianter
 • Inte lika hållbara som PVC-varianterna

Nedan listas några av de vanligaste polyestertygerna:


Polymesh
Vanligaste användningsområde är: Byggstaket, Cykelstaket

Polymesh - material till vepor

Framsida

Polymesh, baksida - material till vepor

Baksida


Stickad polyester 115 g
Vanligaste användningsområde är: Butiksvepor

Stickad polyester 115g - material till vepor

Framsida

Stickad polyester 115g, baksida - material till vepor

Baksida


Stickad polyester 215 g
Vanligaste användningsområde är: Mässvepor och allmänna tygvepor

Stickad polyester 215g - material till vepor

Framsida

Stickad polyester 215, baksida - material till vepor

Baksida


Canvas

Används främst till tavlor till konstutställningar, väggvepor, träkilsramar, mässväggar.

 • + Ett material med känsla!
 • Lämpar sig inte till alla användningsområden

Se fullständig text om materialval här 


Trycktekniker för vepor och banderoller

Vilken tryckteknik som du bör använda beror både på användningsområde, materialval och preferens. Traditionellt sett har digital trycktekniker ansetts leverera sämre resultat än de analoga teknikerna, men det stämmer inte riktigt längre. Här nedanför hittar du några av de vanligaste tryckteknikerna för vepor och banderoller.

UV-print

En digital tryckteknik av hög kvalitet. Används främst på tät PVC, nät-PVC och canvas, men också till vissa tyger såsom blockout polyester och samba.

Latexprint

En miljövänlig digital tryckteknik med vattenbaserad färg. Lämpar sig bäst för papper, folie/vinyl och canvas, samt vissa tyger.

Solventprint

En allt mer ovanlig digital tryckteknik för utomhusbruk. Bygger på lösningsmedelbaserad färg och bäst för tät PVC och nät-PVC för utomhusbruk.

Transfersublimering

En digital tryckteknik optimal för bild och foto. Passar till backdrops, mässväggar, smartframes, soundframes och tygvepor av de flesta slag.

Direktsublimering

En digital tryckteknik med riktigt bra färgmättnad . Används med fördel till spegelvända tryck så som beachflaggor och reklamflaggor, men fungerar bra på de flesta tygvepor i polyester.

Screentryck

En gammal och arbetsintensiv tryckteknik för skarpa tryck med bra färgåtergivning. Används främst för textilier som t-shirts, tygpåsar och flaggor. Kan användas för att producera trycksaker, till exempel posters.

Se fullständig text om trycktekniker här 

Trycktekniker för vepor

Efterbehandling

När du beställer en vepa eller banderoll online finns möjligheten att beställa tillbehör och efterbehandling. I korthet handlar det om hur du vill att kanterna på vepan eller banderoller ska se ut och fungera. Det är i det här steget du försäkrar dig om att göra monteringen och upphängningen så bra som möjligt!

Nedan går vi igenom några av de vanligaste efterbehandlingarna i branschen, från kantförstärkning och öljetter till rörkanaler och snäpplister.

Öljetter och kantförstärkning

Öljetter i kombination med kantförstärkning är absolut vanligaste typen av efterbehandling av vepor och banderoller i alla material och storlekar.

Kederband/silikonkeder

Kederband eller silikonkeder är en annan vanlig typ av efterbehandling för vepor och banderoller. Ger en jämn sträckning av vepan eller banderollen, vilket oftast är att föredra på större format.

Kardborre

Kardborre har blivit en mycket populär form av efterbehandling av vepor och banderoller, främst för inomhusbruk. Metoden är enkel att använda och lämpar sig särskilt bra för mässor och event av olika slag.

Sydd kanal

En vanlig efterbehandling för fritt hängande vepor och banderoller är sydd kanal. Då trär man igenom en stång genom en sydd rörkanal och hänger upp vepan med hjälp av denna.

Byt ut din vepa för Smart Frame

Smart frames, tygramar och aluminiumramar

Smart frames är ett allt populäre sätt att hantera vepor och banderoller. Med en färdig ram, ofta i aluminium, blir duken lätt och smidig att montera, samtidigt som du snabbt kan byta budskap vid behov.

Se fullständig text om efterbehandling här 

Olika sorters vepor och banderoller

Olika användningsområden innebär också olika förutsättningar. Att hänga upp en storformatsvepa i en byggställning utomhus kräver något helt annat än att montera en mindre banderoll på en mässa. Vilket material, storlek, efterbehandling och upphängningsteknik du ska välja beror därför på var och hur du vill använda din vepa eller banderoll. Här nedanför har vi listat några av de vanligaste veporna och banderollerna, och vad du behöver tänka på inför köpet.

Staketvepor och staketbanderoller

Närbild på staketvepa - Selma lagerlöfs torg
Staketvepa Gothia Cup - Puma Trophy

Staketvepor eller staketbanderoller är populära som exponeringsytor under olika sorters event och evenemang, till exempel under fotbollsmatcher, skidlopp eller travlopp. Den här typen av vepa eller banderoll passar särskilt bra för sponsring. De uppskattas av företag som vill förmedla sitt varumärke, logotyp eller företagsnamn till en större publik för en billig peng.

Staketvepor och staketbanderoller används även flitigt i anslutning till byggprojekt. Det är ett enkelt sätt att visa vilka aktörer och byggföretag som ansvarar för området, samtidigt som de skyler fula byggarbetsplatser och fungerar som en skiljelinje mot byggplatser som allmänheten inte bör beträda av säkerhetsrisk.

Fördelar med staketvepor och staketbanderoller:

 • + Bra exponering vid olika evenemang
 • + Ger möjlighet för sponsring eller att sälja reklamplatser
 • + Hjälper till att hägna in/avgränsa ett område
 • + Ekonomiskt fördelaktigt vid större volymer
 • + Enkelt att återanvända

Vanliga storlekar: 3×1 eller 3×2 meter, tillåter budskapet att ses även på långt håll

Rekommenderat material: Frontlit, Mesh, hålad Polymesh

Rekommenderad tryckteknik: För Frontlit och Mesh används med fördel UV-teknik. För hålad Polymesh trycks det med transfersublimering.

Rekommenderad upphängningsteknik: Kantförstärkning och öljetter runt om


Fasadvepor och vepor för byggställningar

XL Vepa på byggställning för GoCo Health Innovation City
Fasadvepor på Kungsmässan

Storformat för fasader och byggnadsställningar är ett av de mest populära valen när det kommer till vepor och banderoller. Inte konstigt, med tanke på att deras storlek och placering gör dem till bra val för marknadsföring. Den här typen av vepor och banderoller trycks på slitstarkt material och tål att användas utomhus året om, även vid dåligt väder. Vid mycket vind kan materialet nät PVC/mesh användas. Det tillåter vinden att blåsa rakt igenom vepan eller banderollen, vilket gör att den håller längre.

Fasadvepor kommer i många olika storlekar och du kan ofta skräddarsy dem med eget tryck och måttbeställa för exakt de mått du behöver. Du kan till och med täcka in en hel stor fastighet genom att svetsa ihop flera tygvåder med varandra.

Letar du efter vepa eller banderoll för ett hus med glasfasad? Glasfasaden kan försvåra fästningen, så här kan det vara en bra idé att överväga en foliering istället.

Fasadvepor används ofta för att annonsera om försäljning av hus och lägenheter eller för uthyrning av lediga lokaler. En del företag kan även finansiera delar av verksamheten genom att hyra ut platsen för reklamköpare. Precis som staketvepor används fasadvepor ofta på byggnadsställningar vid byggprojekt, till exempel för att informera allmänheten om vilka aktörer som arbetar med byggprojektet.

Fördelar med fasadvepor och vepor för byggställningar:

 • + Stora budskap och mycket exponeringsyta för pengarna
 • + Dekorativt
 • + Med rätt storlek och placering kan de göra stor skillnad i försäljning
 • Bra som reklamyta – för egen verksamhet, eller uthyrd till någon annan

Rekommenderat material: Mesh och Frontlit

Rekommenderad tryckteknik: UV-teknik

Rekommenderad upphängningsteknik: Keder uppe och nere med pumpspännare, kantförstärkning och öljetter på sidorna. Alternativt kan vepan monteras på en byggställning med enbart kantförstärkning och öljetter runt om.


Vepor och banderoller för dekor

Dekorvepa
Vyper - Stor dekorvepa

Det är inte bara yttre fasader som kan prydas med vepor och banderoller. Inomhus kan vepor och banderoller ge nytt liv åt tråkiga väggar. Tygvepor och tygbanderoller är enkla att hantera och ibland mer praktiskt än tapeter eller färg. I kontorsmiljö bidrar de även till att få ned ljudnivån. Varför inte hänga upp en stor tygvepa i konferensrummet för att kommunicera ditt företags varumärke? Eller en stor banderoll i tillverknings- eller lagerlokalen, för att kommunicera gemenskap och samstämmighet?

Fördelar med vepor och banderoller för dekor:

 • + Dekorativt alternativ till tapeter och färg
 • + Enkelt att byta ut och variera
 • Ljudabsorberande, kan ge förbättrad akustik inomhus

Rekommenderat material: 205 g stickad polyester eller ljusblockerande Blackback polyester

Rekommenderad tryckteknik: Transfersublimering

Rekommenderad upphängningsteknik: Kanförsträckning med öljetter eller kederlist upptill och kanal med rör nedtill för att skapa en snyggt hängande vepa.


Butiksvepor

Butiksvepa för Samsonite
Hängade vepa i butik

Vepor och banderoller fungerar utmärkt som skyltning i butiker, affärer och köpcentrum. Användningsområdena är många och du kan anpassa storlek, budskap och upphängning precis som du vill. Häng upp i tak eller fäst på väggar, kommunicera en kampanj i skyltfönstret eller välkomna besökare i entrén – här är det bara fantasin som sätter gränserna.

Fördelar med butiksvepor: 

 • + Dekorativt alternativ till tapeter och färg
 • + Enkelt att komma igång
 • Prisvärda och lätta att hantera – byt ut efter aktuella säsonger, kampanjer och erbjudanden

Rekommenderat material: 110 g stickad Polyester, 205 g stickad Polyester och 380 g stickad Polyester DL

Rekommenderad tryckteknik: Direktsublimering för 110 g stickad Polyester som ger ett genomtryck och Transfersublimering för 205 g stickad Polyester samt 380 g stickad Polyester

Rekommenderad upphängningsteknik: Kanal uppe och nere med renskurna kanter (om vepan hänger fritt), en aluminiumlist med hängare i överkant, en insydd metallstav med ”krokodilklämmor” (för mindre vepor, mer kostnadseffektiv teknik)


Vepor och banderoller för mässor och event

Hängande banderoller/vepor på event
Mässvepa - IRT Logistics

Vepor och banderoller är ett bra sätt att sticka ut och synas på mässor och event. Formen på vepan eller banderollen bestämmer du själv utifrån mässmonter, storlek, önskad exponering, pris, etc. De kan skräddarsys för tillfället och är lätta att återanvända efteråt, till exempel genom att sätta upp på husväggen eller kontoret.

En av de största fördelarna med att välja en vepa eller banderoll för din nästa mässa eller event är enkelheten – de är lätta att ta med sig och de är lätta att montera på plats. Kardborre är en perfekt uppsättningsteknik för denna typ av vepa, då det minimerar påverkan på väggen. Dessutom är det lätt att sätta upp snyggt och ta ner då mässan är avslutad.

Fördelar med vepor och banderoller för mässor och event: 

 • + Skräddarsy själv efter dina önskemål och behov
 • Lätta att transportera och montera på plats, lämnar inga märken
 • + Går att återanvända efter avslutad mässa/event

Vanliga storlekar: Mässväggar är som standard 250 cm höga. Anpassa därefter tygets bredd efter bredden på din monter.

Rekommenderat material: 205 g stickad Polyester

Rekommenderad tryckteknik: Transfersublimering

Rekommenderad upphängningsteknik: Kardborre


Backdrops

Backdrop - Stickans corner
Backdrop - Stickans pysselhörna

Vepor och banderoller fungerar även utmärkta som backdrops eller bakgrunder till evenemang, konserter och framträdanden.

Fördelar med backdrops:

 • Skapa rätt känsla på scenen
 • + Lätta att transportera och montera på plats

Rekommenderat material: 205 g stickad Polyester

Rekommenderad tryckteknik: Transfersublimering

Rekommenderad upphängningsteknik: Kantförstärkning och öljetter, eller renskurna kanter om de hänger fritt. (Tänk på att en bred backdrop kan behöva fler infästningsställen än enbart ytterkanterna, beroende på hur kraftig stången du trär i kanalen är.)

Beställa vepor och banderoller med eget tryck

Att beställa vepor och banderoller med eget tryck till ditt företag är enkelt. De flesta tryckerier erbjuder möjligheten att skicka in ett original (en tryckfil) digitalt eller ladda upp det direkt på deras webbplats.

Med eget tryck bestämmer du själv hur vepan eller banderollen ska utformas: vilken bakgrundsfärg du vill ha, om du vill ha bilder eller enbart text, om du vill ha ditt företags logotyp, och så vidare.

Vissa leverantörer erbjuder även färdigtryckta produkter i utvalda storlekar och med förvalda budskap. Som regel är dessa tryckerier mer inriktade på privatmarknaden och/eller personer som saknar kunskap i grafisk design. Men största fördelen med vepor och banderoller är ju att de är så enkla att anpassa budskapen på. Och att ta fram en fil för tryck behöver inte vara så svårt.

Behöver du stöttning kan du alltid ta hjälp utifrån. Anlita en designer eller en byrå med rätt kompetens, eller kontakta ditt lokala tryckeri för att få experthjälp.

På Expofy erbjuder vi hjälp att ta fram tryckfiler och tryckoriginal från 99 kr.

Välj rätt storlek på din vepa eller banderoll

Att välja rätt storlek på din vepa eller banderoll är viktigt för att få till ett bra slutresultat. Det spelar ju ingen roll om du har gjort en snygg design om texten är för liten och ingen ser vad det står! Betraktningsavstånd, upplösning och textstorlek är därför tre begrepp du bör ha med dig när du tar fram din tryckfil.

Betraktningsavstånd

Betraktningsavståndet anger hur nära trycksaken kommer att vara personerna som ser den. Generellt gäller tumregeln: utomhus = större format, inomhus = mindre format. Men det är förstås stor skillnad på olika sammanhang. En vepa för en stor sporthall inomhus kanske måste tryckas i en större storlek än banderollen på ett litet staket utomhus.

Betraktningsavstånd

Upplösning på tryckfiler

Betraktningsavståndet hör tätt ihop med upplösningen. Upplösningen anger hur hög kvalitet bilden i din trycksak har när den skrivs ut. Det anges i DPI (Dots Per Inch) eller PPI (Pixels Per Inch). För trycksaker används DPI, som alltså betyder antalet utskriftspunkter per tum. Ju närmare betraktaren befinner sig din vepa eller banderoll, desto högre DPI behöver dina bilder. En skylt som betraktas på långt avstånd behöver därför inte lika hög DPI som en broschyr eller tidning som läses väldigt nära.

Upplösning på tryckfiler

Textstorlek för vepor och banderoller

Förutom betraktningsavstånd och upplösning är också textstorlek en viktig faktor. Textstorleken anger storleken på trycksakens typsnitt mätt i punkter. Grundregeln för text är egentligen väldigt enkel – ju längre avstånd vepan eller banderollen ska synas på, desto större behöver budskapet vara. För mer detaljerade rekommendationer, se tabellen nedan.

Så, vilken upplösning och textstorlek behöver du egentligen till din vepa eller banderoll?

Det generella rekommenderade värdet för utskrifter är ofta 300 DPI (att jämföra med en bild på nätet som generellt har 72 DPI/PPI). Men för vepor och banderoller och andra större trycksaker som enbart ses på längre avstånd kan det räcka med en upplösning på 75-150 DPI. Filer som har högre upplösning än 150 DPI kan faktiskt bli för tunga att hantera. Därför rekommenderar vi på Expofy alltid att skicka in filer med en upplösning på 150 DPI.

Här nedanför kan du se exempel på rekommenderade textstorlekar och upplösningar för olika betraktningsavstånd.

* 1 punkt = 0,376 mm

BETRAKNINGSAVSTÅND (METER)MINSTA TEXTSTORLEK (PUNKT)*MINSTA UPPLÖSNING (DPI)
0,55300
18100
1,51375
21650
32533
54125
108210
151257
201655
504103
605002

* 1 punkt = 0,376 mm

För dig som nybörjare

Är du helt ny i den grafiska världen kan allt prat om DPI och upplösning kännas väldigt förvirrande. Därför har vi satt ihop en guide för hur du kommer igång: “Så skapar du en tryckfil”.

Några grundregler för att skapa tryckfiler för vepor och banderoller:

 • Använd alltid så stora bilder som möjligt, minst ca 3000 pixlar breda. Även om kamerorna i mobiltelefonerna blir bättre och bättre rekommenderar vi bilder tagna med en systemkamera eller bilder av motsvarande kvalitet.
 • Använd ett professionellt bildprogram. Program som Word eller PowerPoint är inte gjorda för att tillverka stora tryckfiler.
 • Tänk på att motivet lyfts fram bättre om du lämnar lite marginaler (mellanrum) till kanterna. Om vepan eller banderollen ska monteras med öljetter behöver du lämna extra mycket marginal så att dessa får plats.
 • Spara alltid ner den färdiga tryckfilen i ett lämpligt format, som PDF. (JPG/JPEG fungerar inte för stora trycksaker).

Är du osäker på om du klarar detta själv? Ta hjälp från ett proffs, till exempel en designer eller en kommunikationsbyrå med kompetens inom grafisk design och tryck. Du kan också kontakta ditt lokala tryckeri för att få experthjälp.

På Expofy erbjuder vi hjälp att ta fram tryckfiler och tryckoriginal från 99 kr.

Att tänka på inför köpet

Vind och väders påverkan på vepor och banderoller

Vepor och banderoller för utomhusbruk är väldigt utsatta för regn och rusk. Därför är valet av rätt sorts material, tryck, efterbehandling och uppsättning helt avgörande för livslängden på din vepa eller banderoll.

Hård vind är det största problemet du måste ta hänsyn till när du beställer vepor och banderoller i storformat (med ett höjdmått på minst 2 meter) för fasader och byggnadsställningar.

Vepor och banderoller i nät-PVC/mesh klarar sig mer än väl utomhus året om. Trycket är behandlat och vepan eller banderollen kan hålla i flera år i alla typer av väder och vind så länge den är uppsatt på korrekt sätt. Även tät PVC/frontlit klarar sig bra utomhus, men eftersom denna är helt tät är den också mindre vindtålig. Vi rekommenderar därför alltid att använda kantförstärkning och öljetter på sidorna av en PVC-duk. Det gör att man kan fästa de långa sträckorna mot underlaget och på så sätt förhindra att vinden tar sig in bakom vepan och sliter sönder den. För storformatsvepor kan det även vara ett smart val att välja till en extra kraftig kantförstärkning i form av ett nylonband som sys fast runt kanterna.

Vepa och banderoll i Mesh

Ansöka om bygglov för vepor och banderoller

Behöver man ansöka om bygglov för vepor och banderoller? Ja, grundregeln är att man oftast behöver bygglov för att sätta upp en skylt, vepa eller banderoll.

Oavsett om dina vepa eller banderoll kräver bygglov eller inte behöver du följa reglerna för utformning och placering av skyltar. Reglerna skiljer sig ofta från kommun till kommun. Därför är det viktigt att ta kontakt med stadsbyggnadskontoret i din kommun i god tid innan du beställer eller sätter upp din skylt.

Krävs bygglov för vepor i Göteborg?

I Göteborg måste du ansöka om bygglov för vepor liggandes mot en fasad, om den sitter uppe längre än en vecka. Vepor och banderoller faller generellt in under kategorin skyltning, och skyltar kräver i princip alltid bygglov för att sätta upp, men det finns vissa undantag.
Läs mer på Göteborgs Stads hemsida.

Krävs bygglov för vepor i Stockholm?

Fristående vepor och banderoller kräver bygglov. Undantag görs för skyltning som tas in över natten, till exempel beachflaggor och trottoarpratare/gatupratare.

Läs mer på Stockholms Stads hemsida.

Krävs bygglov för vepor i Malmö?

Malmö Stad har tagit fram en egen trycksak om vad som gäller kring skyltning i Malmö.

Ladda hem PDF:en här 

Byggställning med en större vepa på - Behöver jag bygglov?

Välja rätt leverantör

För att få en vepa som motsvarar dina förväntningar kan det vara bra att höra av sig till en kunnig leverantör och diskutera igenom köpet. Lyft gärna dina önskemål och gå igenom användningsområde, placering och förväntad livslängd. Tillsammans kan ni hitta en skräddarsydd lösning som passar just dig och dina behov, och du kan få expertrekommendationer på material, trycktekniker och efterbehandlingar. Du kan även be om att få kostnadsfria materialprover skickade till dig.

Tyckte du att den här artikeln var till hjälp?

Klicka på stjärnan för att betygsätta denna artikel

Genomsnitt: 5 | Röster: 3