Fönsterdekaler

Fönsterdekorer med flera funktioner och utformningar. Välj mellan konturskuren, heltäckande eller om du vill ha en dekor i One way vision. Du skapar dekalen efter eget mått och val av folie. Nedan svara vi på de vanligaste frågorna om våra fönsterdekaler.

Vilken fönsterfolie ska jag välja? Hur monterar jag en dekal på fönster? Komplett guide: Vad är en folie och dekal?

Skapa unika och tilltalande fönsterdekaler

Fönsterdekaler är en av de vanligaste expo-produkter du ser i din vardag. Det finns på de flesta skyltfönster hos klädkedjor, små butiker och kaféer. Men en fönsterdekal har ett brett användningsområde och går även att se på kontor och hotell. Fönsterdekaler behöver inte endast vara reklam för att marknadsföra ett företag eller produkt. Dekaler för fönster kan även vara dekorer som konturskurna namnskyltar, insynsskydd till konferensrum eller pictogram för att visa vart hotellets toaletter ligger. Du kan få din dekal precis som du önskar och går att få både som heltäckande motiv och utskurna bokstäver.

Vilken fönsterfolie ska jag välja?

Fönsterdekalen kommer i fyra olika utföranden och alla har sin unika fördel. Du bör först välja om du vill ha din dekal konturskuren eller som heltäckande. Därefter är det valet av folie som skiljer de åt.

Infärgad folie

Den infärgade folien kommer i 59 stycken valbara färger där du väljer hur många färger du vill trycka med. Denna folie har en hög kvalitét och en mycket lång hållbarhet. När du beställer en fönsterdekor med infärgad folie väljer du om du vill trycka med en, två eller tre färger.

Du väljer färger från färgkartan och meddelar i kassa om vilka du valt. Om du inte valt några färger kommer vi att välja ut den färg som är närmast ditt tryckoriginal. Denna folie passar bäst vid enklare motiv och ska du trycka ett motiv med mycket detaljer och flera färger rekommenderar vi istället att du väljer en Printad 4-färg.

Printad 4-färg

Här har du en 4-färgs printad folie som gör det möjligt att trycka alla sorters motiv. Här finns ingen begräsning på antalet valda färger. Den printade 4-färgs folien kommer i tre stycken utförande där du kan välja material bas och hur länge du vill att dekalen ska hålla.

  • Välj mellan transparent eller vit folie
    En printad 4-färgs folie går att få i två stycken basmaterial, vit eller transparent. Med en transparent folie innebär det att man ser rakt igenom samtidigt som färgen får en ljusare nyans. Den vita folien är istället blockerande med en vit bakgrund vilket gör att den inte går att se igenom. Denna ger en starkare färg till ditt tryck samtidigt som den skapar ett insynsskydd.
  • Välj till laminat för extra skydd
    För längre hållbarhet kan det vara bra att välja till en skyddande laminering. Detta skyddar din dekal mot eventuella repor men även vid till exempel fönstertvätt. En laminering kan även förlänga hållbarheten på färgen och framförallt blir dekalen enklare att montera.
  • Tänk på vid montage
    Beroende vart du vill placera din dekal så finns det möjlighet att placera både på utsidan och från insidan av fönstret/glaset. Vid beställning väljer du vilket av alternativen du önskar så att vi vet vilken sida av folien som klistret ska vara på.

Heltäckande Printad

Detta val är till för dig som vill täcka en hel yta med en fönsterdekaler. Vi konturskär inte denna typ utan folien görs i det mått som du angett. Utöver det är det foliens egenskaper detsamma som den konturskurna. Vid stora mått kommer vi göra dekalen i våder. De flesta folier drar ihop sig något i takt med att de åldras. Våderna skapar vi därför med 15 mm överlapp för att det inte skall bli en glipa emellan våderna i takt med att folien krymper.

One-way-vision printad

Vill du ha en lite mer unik fönsterdekor som samtidigt är ett bra insynsskydd är One way vision ett bra alternativ. Folien monteras ifrån utsidan och dess perforerade yta skapar denna dekor en effekt av ”solfilm” från insidan och på utsidan syns motivet istället klart och tydligt.

Folien går inte att se igenom från utsidan samtidigt som den på insidan släpper igenom ljuset. One-way-vision täcker insynen till ca 90% jämfört med en vit folie som istället blockerar insynen helt, vill man ha en helt ljusblockerande folie så kan vi självklar även lösa det.

Hur monterar jag en dekal på fönster?

Vill du sätta upp din egen fönsterdekal finns det några punkter att tänka på innan du gör jobbet. Vi rekommenderar att du först läser vår guide om folie och dekaler där vi beskriver ”Hur du monterar jag folie och dekaler av vinyl” men även ”Hur tar jag bort folie och dekaler av vinyl”. Detta för att du ska få en förståelse över hur processen går till.

Sedan bör du tänka på att om du valt ett motiv som överskrider foliens maxbredd så uppstår det en skarv. En skarvad folie kommer inte synas om den monteras upp rätt men kan vara svårare att montera själv. Därför rekommenderar vi alltid att du tar hjälp av en montör som har kunskap inom detta område. Vi har kontakt med flera montörer i olika delar av Sverige. Kontakta oss på info@expofy.se eller 0771 – 75 35 00 så hjälper vi er.

Designa din fönsterdekor

En fönsterdekal fungera lika bra som en enklare logotyp i helsvart eller en fullsprakande färgbomb över hela fönstret. Eftersom det finns både infärgad folie för lite enklare motiv och folie med 4-färgs tryck så går det göra den dekalen som du önskar. Tänk på att varje folie dock har en maxbredd och för att undvika skarv i ditt motiv bör din dekor finnas inom detta område. Varje folie har sin bredd och därför bör du läsa under respektive produkt vad just deras maxbredd på rulle är.

Vill du ha hjälp med att designa en fönsterdekor så hjälper vi gärna till. Du kan lägga till produkten ”Hjälp med design” i varukorgen eller kontakta oss via telefoner 0771 – 75 35 00 eller mail info@expofy.se. Önskar du någon annan dekor och folie än det som visas här i webbutiken kan du lämna en offertförfrågan i vårt formulär.